Και οι καλαμιές (αν γλυτώσουν το κάψιμο) είναι χρήσιμη βιομάζα



Με αφορμή τη σύσκεψη στην Πτολεμαΐδα για την αξιοποίηση της βιομάζας



Θετική η πρωτοβουλία του Δημάρχου Πτολεμαΐδας να οργανώσει σύσκεψη για την αξιοποίηση των προϊόντων βιομάζας, η οποία εξακολουθεί στην περιοχή μας να παραμένει στα… αζήτητα, ελλείψει ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους αγροτικούς.


Η βιομάζα, ως γνωστόν, είναι υπολείμματα καλλιεργειών, δασικών εκμεταλλεύσεων και εργασιών, κλπ, και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή ενέργειας



Η Οικολογική Κίνηση με αφορμή τη σύσκεψη ρίχνει την ιδέα της αξιοποίησης των σιτοκαλαμιών ως βιομάζας. Υπενθυμίζουμε ότι οι καλαμιές παραμένουν ανοιχτή πληγή, διότι κάθε χρόνο παραδίδονται στο πυρ το εξώτερον και μαυρίζουν τον ήδη επιβαρυμένο αέρα που αναπνέουμε.


Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τις οδυνηρές επιπτώσεις από το κάψιμο τους:

1. Επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον

  • Επιβαρύνεται η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα με στερεά σωματίδια και αέριους ρύπους (καπνός, αιωρούμενα σωματίδια, καυσαέρια)..
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διπλανές καλλιέργειες και περιουσίες.
  • Κινδυνεύουν άνθρωποι. Κατά το παρελθόν κυρίως ηλικιωμένοι, που έβαλαν φωτιά, είτε εγκλωβίστηκαν είτε πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις.
  • Τέλος δημιουργείται κίνδυνος αυτοκινητιστικών ατυχημάτων από τις φωτιές και τον καπνό.

2. Επιπτώσεις στο χωράφι

  • Καταστρέφεται η επιφανειακή οργανική ουσία του εδάφους και η μικροβιακή χλωρίδα η οποία είναι απαραίτητη για πολλές διεργασίες
  • Καταστρέφονται τα χλωρά φυτά που μπορούσαν να γίνουν βοσκή για ήρεμα και άγρια ζώα.
  • Καταστρέφεται η άγρια πανίδα καθώς και μέρος της τροφής της.
  • Καταστρέφεται ή μειώνεται η ποιότητα και η ποσότητα ορισμένων γεωργικών προϊόντων λόγω της τέφρας που παράγεται. Για παράδειγμα αν η τέφρα επικαθίσει πάνω σε φύλλα καπνού, η ποιοτική υποβάθμιση είναι μεγάλη.
  • Διασπάται με τη φωτιά ο λήθαργος των σπόρων ορισμένων ζιζανίων και έτσι αυτά φυτρώνουν. Να σημειωθεί ότι με τη φωτιά δεν καταστρέφονται οι σπόροι των ζιζανίων.
  • Διαβρώνεται με το νερό και τους ανέμους το κονιορτοποιημένο επιφανειακό έδαφος που συνεπάγεται με την απώλεια χώματος και θρεπτικών στοιχείων και κυρίως μακροστοιχείων (Ν, Ρ, Κ).
  • Καταστρέφεται η δομή του επιφανειακού εδάφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της φωτιάς και χάνεται πολύτιμη υγρασία.

Όμως αν τελικά δεν θέλουμε να τις ενσωματώσουμε στο χωράφι, παραβλέποντας όλα αυτά τα οφέλη προκειμένου να γλυτώσουμε ένα επιπλέον όργωμα, τότε μια εναλλακτική λύση θα ήταν η συλλογή της καλαμιάς με κάποια μηχανική μέθοδο και η χρησιμοποίηση της σε άλλες εφαρμογές ως βιομάζα.

Το θέμα φυσικά δεν είναι τόσο απλό και χρειάζεται μελέτη. Όμως αξίζει να προσπαθήσουμε. Για να πάψουμε να στέλνουμε αποκαΐδια και καπνό στην ατμόσφαιρα και στα πνευμόνια μας. Και να σταματήσουμε επίσης να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να καίει τις σιτοκαλαμιές.

12-12-2007

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________