Στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές ήταν αφιερωμένη η δενδροφύτευση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


Στο Σιόπατο έκανε αυτή τη φορά τη φθινοπωρινή της δενδροφύτευση η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Δίπλα στους ναούς των Αγίων Θεοδώρου και Φανουρίου μέλη και φίλοι της Κίνησης, καθώς και σπουδαστές της Οικολογικής Ομάδας του ΤΕΙ φύτεψαν 150 περίπου δενδρύλλια αριζόνας, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια για το πρασίνισμα του χώρου, που είχε ξεκινήσει η Κίνηση την περασμένη άνοιξη.

Η φετινή δενδροφύτευση επιλέχτηκε να γίνει σε μια περίοδο, κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στις 4-15 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται μόνο με ριζικές τομές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης. Προϋποθέτει μείωση των ρυπογόνων στερεών καυσίμων (κάρβουνο, πετρέλαιο) και στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα η αλλαγή του κλίματος αντιμετωπίζεται και με μια σειρά «πράσινα αντίδοτα», όπως η επέκταση του πρασίνου των πόλεων, αστικού και περιαστικού, η αύξηση της δασοκάλυψης και η προστασία όλων των πνευμόνων πρασίνου του πλανήτη.

- Mην αφήνεις τις πυρκαγιές να μειώσουν το δασικό πλούτο της χώρας μας

- Μη γίνεσαι συνένοχος στην αλλαγή του κλίματος
- Βοήθησε στο πρασίνισμα του νομού.

Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αποσπάσματα από την ομιλία-απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων Ντουγάμι Σηάτλ στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητά να αγοράσει τη γη της φυλής του (1855).

…..Τα λόγια μου είναι σαν τα αστέρια, ποτέ δεν αλλάζουν…….
Ο Μεγάλος Αρχηγός της Ουάσινγκτον μας στέλνει μήνυμα πως θέλει να αγοράσει τη γη μας. Καλοσύνη του παρόλο που ξέρουμε ότι δεν έχει ανάγκη τη φιλία μας. Την πρότασή του πάντως θα τη σκεφτούμε καλά, γιατί ξέρουμε ότι αν δεν δεχθούμε ο λευκός θα θελήσει με όπλα να αρπάξει τη γη μας.
Ρωτάω όμως: Πως μπορεί κανείς να αγοράζει τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης;
Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη. Επειδή δεν μας ανήκουν η δροσιά του αέρα και η διαύγεια του νερού….Είμαστε κομμάτι της γης κι αυτή πάλι ένα κομμάτι από εμάς. Οι χυμοί που τρέχουν μέσα στα δένδρα μεταφέρουν τις μνήμες του ερυθρόδερμου ανθρώπου. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδελφές μας. Το ελάφι , το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι αδέλφια μας . Οι απότομες ψηλές κορυφές, τα καταπράσινα λιβάδια, η ζεστασιά του πόνευ, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Καταλαβαίνει λοιπόν τι μας ζητάει ο μεγάλος αρχηγός της Ουάσινγκτον…..

…Ξέρουμε τουλάχιστον αυτό: η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο .Ο άνθρωπος ανήκει στη γη. ΚΙ ΑΚΟΜΑ πως εμείς δεν δημιουργήσαμε τον ιστό της ζωής, αλλά αποτελούμε μόνο μια ίνα μέσα σ’ αυτόν. Αν προκαλέσουμε κάποια καταστροφή στον ιστό οι συνέπειες θα έρθουν και σε μας τους ίδιους…Όλοι μοιράζονται τον αέρα με την ίδια πνοή. Τα ζώα , τα δένδρα, ο άνθρωπος μοιράζονται την ίδια ανάσα…..Ο λευκός δε φαίνεται να δίνει σημασία στον αέρα που αναπνέει: Όπως ο άρρωστος που του έχει εξασθενήσει η όσφρηση…..Πουθενά στις πολιτείες του λευκού δεν υπάρχει μια ήσυχη ειρηνική γωνιά . Δεν υπάρχει τόπος να σταθείς ν’ ακούσεις το ξεπέταγμα των φύλλων την άνοιξη ή το βουητό των εντόμων….Οι λαοί αποτελούνται από ανθρώπους και οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν όπως τα κύματα της θάλασσας. Ο καιρός της δικής σας παρακμής είναι ακόμα μακριά, αλλά θα’ρθει. Κανείς δεν ξεφεύγει από το γραφτό του. Μολύνετε το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα……

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Που είναι ο αετός;» εκδόσεις ΚΟΑΝ


________________________________________________
_________________________________________
________________________________