Ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης για παράνομο κόψιμο δέντρων από τρίτους σε έκταση του ΟΣΕ

“ΟΣΕ αδιαφορούντος πας ανήρ ξυλεύεται”


Δέντρα που ο ΟΣΕ είχε φυτέψει πριν από πολλές δεκαετίες «εξαφανίζονται» ως δια μαγείας! Σε έκταση που είναι ιδιοκτησία του Οργανισμού κάποιος γείτονας, γνωστός στους πάντες (και στον ΟΣΕ), συχνά – πυκνά κόβει τα δέντρα και τα κάνει ξύλα για το.. τζάκι του !

Το κόλπο είναι πολύ απλό. Όταν ο ΟΣΕ είναι κλειστός, τότε βγαίνουν τα αλυσσοπρίονα…











Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται δίπλα στην οδική γέφυρα προς τον Άγιο Αθανάσιο στην Κοζάνη και ανήκει στον ΟΣΕ. Κάτω από την γέφυρα περνούσε κάποτε η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία τώρα βρίσκεται σε αχρησία. Το μέρος είναι δασωμένο με δέντρα που είχε φυτέψει ο ΟΣΕ στα πρανή της σιδηροδρομικής γραμμής. Μέσα από την πυκνή βλάστηση ξεπρόβαλαν και μερικά ωραιότατα κυπαρίσσια, τα οποία ήταν υγιέστατα, με ευθυτενή κορμό, ύψους άνω των 15 μέτρων και διάμετρο βάσης άνω των 40 εκατοστών.

Η…. έφοδος και το πλιάτσικο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στην Οικολογική Κίνηση, έγινε δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 28 Οκτωβρίου ημέρα και εθνικής επετείου, και στις 28 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη το μεσημέρι, σε ώρες που ο ΟΣΕ είναι κλειστός.
















Από την επιτόπια έρευνα που κάναμε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου επιβεβαιώσαμε τις καταγγελίες: Τέσσερα μεγάλα κυπαρίσσια κομμένα καθώς επίσης και μερικές ακακίες. Επίσης βρήκαμε ένα από τα δέντρα υλοτομημένο και πεσμένο στις γραμμές αλλά όχι τεμαχισμένο.





















Τα υπολείμματα της υλοτόμησης και κάποια κούτσουρα που υπήρχαν στο ίδιο σημείο μαρτυρούν το γεγονός ότι ο δράστης έκοψε τα δέντρα για καυσοξύλευση.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε διπλανή αποθήκη / γκαράζ, όπου υπάρχουν πολλά στοιβαγμένα τεμάχια κυπαρισσιού, ιδίων διαστάσεων με αυτά που απέμειναν στον «τόπο του εγκλήματος».

Έχουν μείνει άλλα 5 κυπαρίσσια από τα οποία τα δύο είναι ορθόκλαδα και τα τρία οριζοντιόκλαδα. Είναι ζήτημα ημερών για το ποια θα είναι η τύχη τους, εκτός και αν οι αρμόδιοι συνέλθουν από το σύνδρομο της απραξίας.

Μήπως θα πρέπει να κάνει κάτι η Διοίκηση του ΟΣΕ, τώρα που ενημερώθηκε και δια του Τύπου ;

30 Νοεμβρίου 2007

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________