2η συνάντηση Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας στο Βελβεντό

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου έγινε στο Βελβεντό η 2η συνάντηση των Οικολογικών Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας.



Την εκδήλωσε άνοιξε ο κ. Λ. Τσικριτζής, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, η οποία και διοργάνωσε τη συνάντηση. Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Α. Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ και πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε την «Κατάσταση και Προοπτικές του Οικολογικού Κινήματος στην Ελλάδα».


Η επόμενη ομιλήτρια, κ. Δ. Μήσσια, Μηχανολόγος Μηχανικός, παρουσίασε εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Περιφέρειας.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Τσικριτζής, ο οποίος εστίασε στα Οργανωτικά θέματα και στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού των οικολογικών οργανώσεων στη Δυτικά Μακεδονία.
Ακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών κινήσεων και οργανώσεων, καθώς και ανένταχτοι οικολόγοι και βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατέθεσαν τα προβλήματα του χώρου τους και παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους.


Στα βασικότερα συμπεράσματα και καθήκοντα της συνάντησης συγκαταλέγονται :
- Η αξιολόγηση και η ιεράρχηση των κυριότερων προβλημάτων της Δυτικής Μακεδονίας [a. ΔΕΗ-ενεργειακό, β) Βεγορίτιδα –Αλιάκμονας –Υπόγεια νερά, γ) Φυσικός πλούτος – δάση – Natura και δ) Γεωργία, βιοκαλλιέργειες, αγροτουρισμός).
- Η προαγωγή της ενότητας και της οργάνωσης του Οικολογικού κινήματος στη Δυτική Μακεδονία
- Η ίδρυση νέων περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων.
- Η βοήθεια και η στήριξη των «αδύναμων κρίκων» τόσο από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης όσο και από Πανελλαδικά Οικολογικά Σχήματα.
- Η εκλογή Συντονιστή για όλη τη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος θα προωθήσει το συντονισμό του οικολογικού κινήματος στην Περιφέρεια, πλαισιωμένος από 3 εκπροσώπους οργανώσεων, έναν από κάθε νομό.


Ως συντονιστής του ΟΙΚΟ-ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΥΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ εκλέχτηκε ομόφωνα ο κ. Ρήγας Αντώνης. Όσον αφορά στη σύνθεση της τριμελούς Επιτροπής θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, αφού ολοκληρωθούν κάποιες επαφές με τις οργανώσεις που απουσίαζαν από τη σύσκεψη.



Στη συνάντηση του Βελβεντού συμμετείχαν οι εξής οργανώσεις :
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ Κοζάνης
Οικολογική Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαΐδας
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής κληρονομιάς Αμυνταίου
Οικολογική Ομάδα Σινιάτσικου
Σύλλογος Περιβάλλοντος Δήμου Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου
Ορειβατικός Σύλλογος Βελβεντού
ΕΚΑΤΟ Γρεβενών
Ομάδα Περιβάλλοντος της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας
Σύλλογος Προστασίας της Λίμνης Βεγορίτιδας
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξωραϊσμού Αμυνταίου και Περιχώρων
Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Επίσης μετείχαν βιοκαλλιεργητές από το Λιβαδερό και την Καστοριά, καθώς και ακτιβιστές και φίλοι των κινήσεων.
Παρόντες, τέλος, στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (η κ. Κική Αποσστολίδου, πρόεδρος του ΚΕΠΕ) και του Δήμου Βελβεντού.

Η συνάντηση έκλεισε με την έκδοση δύο ψηφισμάτων :
εναντίον της νέας ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας, που προωθείται στο Φιλώτα.
εναντίον της δικαστικής δίωξης μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων από τα πληττόμενα χωριά (Αγ. Δημήτριος, Ρυάκιο, κλπ) , που είχαν προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις (κατάληψη ταινιόδρομων της ΔΕΗ)

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της παγκόσμιας Σύσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί της Ινδονησίας επισημάνθηκαν οι σοβαρές ευθύνες της χώρας μας (αύξηση εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων κατά 35% περίπου), αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, (η πιο ρυπογόνα Περιφέρεια στον τομέα των εκπομπών CO2).

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα, που παρέθεσε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, με εδέσματα σπιτικά και παραδοσιακά της Δυτικής Μακεδονίας και κρασιά Βελβεντού.
Το απόγευμα οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού.

Ευχαριστήρια στους παραγωγούς κρασιών Βελβεντού κ, Γ. Βογιατζή, Γ. Ζανδέ και Γ. Καμκούτη για την προσφορά τους, τον κ. Αλέκο Βρόντζο για τα βιολογικά τυροκομικά, στον κ Λούζια για τα μήλα του, στην κ. Έλλη Βογιατζή για τις πίτες και σε όσες γυναίκες της Οικολογικής Κίνησης μαγείρεψαν τα νόστιμα γιαπράκια, τους κεφτέδες, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις σαλάτες και τα γλυκά.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________