Συμμετοχή της Οικολογικής Κίνησης στην συνάντηση των Εθελοντικών Οργανώσεων της Κοζάνης

Την Τετάρτη 5/12/2007, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού συναντήθηκαν σε «στρογγυλό τραπέζι» σύλλογοι, οργανώσεις και ομάδες εθελοντών της Κοζάνης.
Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΔΕΠΑΚΠΚ). Τον περιβαλλοντικό εθελοντισμό εκπροσώπησαν η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και η Οικολογική Ομάδα του Τ.Ε.Ι. με δύο εκπροσώπους η κάθε μια.
Οι περισσότεροι από τους συλλόγους εντόπισαν ως κύριο τους πρόβλημα την έλλειψη κατάλληλης στέγης. Η λύση του Πνευματικού Κέντρου, που υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε και για αυτό το λόγο, ακόμη καθυστερεί, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Υπενθυμίζουμε ότι το Πνευματικό Κέντρο «θυσιάστηκε» για πολλά –πολλά χρόνια προκειμένου να στεγάσει …προσωρινά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας.
Μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης ήταν και τα εξής :
Η χρηματοδότηση μέσω του Πόρου Ανάπτυξης ενός πρότυπου βιοκλιματικού - οικολογικού κτίσματος με παραδοσιακά υλικά, μη τοξικές βαφές, οικολογικά έπιπλα, με ενεργειακή αυτονομία (φωτοβολταικά κλπ), που θα είναι επισκέψιμο από σχολεία και ομάδες πολιτών.
Η φιλοξενία των ανακοινώσεων των Συλλόγων στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί σημαντικά η επικοινωνία των Συλλόγων με την τοπική κοινωνία.
Η αντιμετώπιση των εθελοντών με σοβαρότητα κι όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το θέμα του περιαστικού πρασίνου, όπου ο Δήμος ποτέ δεν κάλεσε τους περιβαλλοντικές και ορειβατικές οργανώσεις για μόνιμη συνεργασία, αλλά τις θυμήθηκε μόνο το καλοκαίρι για βοήθεια στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Απόρροια της συνάντησης ήταν η συγκρότηση συντονιστικής 9-μελούς ομάδας από εκπροσώπους των Εθελοντικών Συλλόγων. Στόχος του Συντονιστικού να φέρει πιο κοντά τους Συλλόγους εθελοντών και να προωθήσει συνεργασίες και κοινές δραστηριότητες. Σε πρώτη φάση το Συντονιστικό θα μεριμνήσει για την καταγραφή του διαθέσιμου εθελοντικού δυναμικού, της υπάρχουσας υποδομής και του πλαισίου των δράσεων που μπορεί να αναλάβει η κάθε οργάνωση (Χάρτα Συλλόγων Εθελοντών).
Ο Δήμαρχος κ. Κουκουλόπουλος και η Αντιδήμαρχος κ. Σιώμου δήλωσαν ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τους εθελοντές της Κοζάνης και ότι θα αντιμετωπίσουν θετικά τα αιτήματα που κατατέθηκαν.
Ίδωμεν

Κοζάνη, 6 Δεκεμβρίου,
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Πανδώρας 2, 50100
Τηλ. 2461023113
www.ecokinisi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________