ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΩΤΑ

ΟΙΚΟ –Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας :


Οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κινήσεις πολιτών, που συμμετέχουμε στο Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας, εκφράζουμε την πλήρη εναντίωση μας στο σχέδιο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορά την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας από ιδιωτική εταιρεία, στον οικισμό της Βεγόρας του Δήμου Φιλώτα.

Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου προσπαθούν – με αρκετή καθυστέρηση – να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ως κεντρικό πρόβλημα τις κλιματικές αλλαγές, η Ελλάδα αυξάνει τις εκπομπές του κατεξοχήν ενόχου αερίου, του CO2, και ενθαρρύνει νέες μονάδες από λιθάνθρακα και λιγνίτη με φορείς τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες.

Ειδικά το Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας δεν σηκώνει νέες φορτίσεις. Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει τη δημιουργία κι άλλης λιγνιτικής μονάδας, που θα επιβαρύνει με πρόσθετες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τέφρας τον ήδη επιβαρυμένο αέρα που αναπνέουμε.

Οι σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ έχουν παραβιάσει ήδη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στους φυσικούς πόρους και ιδιαίτερα στο υδάτινο δυναμικό.

Το θέμα αυτό τέθηκε για άλλη μια φορά και στην πρόσφατη Ημερίδα για τη Βεγορίτιδα στην Αρνισσα, όπου συμμετείχε και το Οικο-δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας με τρία μέλη του (20-1-2008).

Η Βεγορίτιδα αποτελεί μια από τις «παράπλευρες» απώλειες του λιγνιτικού ενεργειακού μοντέλου. Τα τελευταία 50 χρόνια φθίνει γοργά και ανησυχητικά, ενώ ταυτόχρονα οι χρήστες των υδάτων της αυξάνονται διαρκώς.

Σχετικά με το θέμα προστασίας της λίμνης ο Σύλλογος προστασίας Βεγορίτιδας και το Οικοδίκτυο Δ.Μ. διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε αυτή την κατάσταση. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου να ακυρώσουμε τα σχέδια για εγκατάσταση μονάδων και ορυχείων, που θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο νερό από την εξουθενωμένη λίμνη ή τον υπόγειο υδροφορέα της. Η Βεγορίτιδα είναι ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ όλου του λεκανοπεδίου Κοζανης-Πτολεμαϊδας-Αμυνταίου και γι’αυτό απαιτούμε την άμεση προστασία της, ποιοτική και ποσοτική.

Στο διάστημα ενός ακόμη έτους ανομβρίας η λίμνη Βεγορίτιδα έχασε δυο και πλέον μέτρα στάθμης νερού. Όταν λοιπόν σήμερα με τις υπάρχουσες χρήσεις το υδατικό ισοζύγιο στην λεκάνη της Βεγορίτιδος είναι ελλειμματικό, αναρωτιόμαστε από πού θα υδροδοτηθει η νέα λιγνιτικη μονάδα στη Βεγορα…

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε το αίτημα να απαγορευτεί άμεσα η άντληση νερού που πραγματοποιεί η ΔΕΗ από τον υπόγειο υδροφορέα στο αντλιοστάσιο του Ροδώνα, για να καλύψει τις ανάγκες των πύργων ψύξης του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα. Άλλωστε εξαιτίας αυτού του γεγονότος παρατηρούνται σήμερα προβλήματα καθιζήσεων στο έδαφος της περιοχής Αμύνταιου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές ζημίες {ρωγμές} στα σπίτια των παρακείμενων οικισμών.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, αυτό που έχει κυρίως ανάγκη είναι σχέδια και προγράμματα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Από τη δέσμη των πάγιων αιτημάτων του οικολογικού κινήματος υπενθυμίζουμε σήμερα από την Αρνισσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα, τα πιο επίκαιρα:

  • Όχι στις νέες λιγνιτικές μονάδες, δημόσιες ή ιδιωτικές.
  • Αυστηρή εφαρμογή της υδατικής νομοθεσίας για τα νερά
  • Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Διαχειριστικά Σχέδια για τις προστατευμένες περιοχές
  • Χρήση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.


Καλούμε την τοπική κοινωνία, τους κοινωνικούς φορείς της εργασίας, της παραγωγής και του πνεύματος, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ζητούμε από τους βουλευτές και τα κόμματα να ενεργούν με σύνεση και περίσκεψη. Τους καλούμε να υπηρετούν αυτόν τον πολύπαθο τόπο με ευθύνη και σοβαρότητα, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ζητούμε από όλους τους πολίτες – χωρίς να εξαιρούμε και εμάς τους ίδιους- να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, τη ζωή μας, τη συμπεριφορά μας ΣΗΜΕΡΑ . Αύριο θα ναι αργά…
Να ενισχύσουμε με τη δράση μας ένα κίνημα οικολογίας, ελπίδας και προοπτικής.

Το περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας δεν αντέχει πλέον κινήσεις καιροσκοπικές. Χρειάζεται πολιτικές που θα προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, την καθαρή παραγωγή και τα πράσινα προϊόντα.

Για να εξακολουθήσει αυτός ο τόπος να έχει όλα εκείνα τα πλουτοπαραγωγικά και φυσικά στοιχεία που θα επιτρέψουν και στις επόμενες γενιές που έρχονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

22 Ιανουαρίου 2008
ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________