Η Δυτική Μακεδονία σε Πυρηνικό Κλοιό

Ο Περιφερειάρχης καλείται να ενημερώσει την κοινή γνώμη
και Τοπικοί φορείς να αντιδράσουν καθολικά και άμεσα.
Εξετάζεται και η περίπτωση εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στην Κοζάνη ;


Η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Είκοσι δύο χρόνια μετά το τρομακτικό ατύχημα του Τσερνομπιλ (1986) το πυρηνικό λόμπι περνά στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενο την ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή και τις οδυνηρές της επιπτώσεις. Εμφανίζουν την πυρηνική ενέργεια ως αναγκαστική λύση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και πιέζουν τις κυβερνήσεις για κατασκευή καινούριων σταθμών πυρηνικής ενέργειας.
Τα νέα από τους βόρειους γείτονες μας είναι ανησυχητικά και ιδιαίτερα δυσοίωνα για τη Δυτική Μακεδονία :
Ø Στην Αλβανία στις 10 Νοεμβρίου ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα, ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από μεγάλη γαλλική εταιρεία, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας με αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες (Camossi, Westing Ηοuse). Η πυρηνικός σταθμός πρόκειται να γίνει στο Δυρράχιο, 100 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορά μας!
Ø Η FYROM ήλθε πρόσφατα σε συμφωνία με τον Καναδά και πρόκειται να αγοράσει πυρηνικούς αντιδραστήρες, τους οποίους πρόκειται να εγκαταστήσει στο Τέτοβο (;).

Ο πυρηνικός κλοιός σφίγγει για τα καλά. Πρόκειται μάλιστα να γίνει πιο ασφυκτικός για όλη τη χώρα, όταν και η Βουλγαρία προχωρήσει στην κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στο Μπέλενε, συνολικής ισχύος 2000 MW, καθώς και η Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 5000 ΜW στις δυτικές περιοχές της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων, http://www.ecogreens.gr/ που βασίζεται σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ποντίκι» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ ! Τα «ΝΕΑ» μάλιστα προχωρώντας περισσότερο κάνουν λόγο (φύλλο 19-20 Ιανουαρίου) για την Κοζάνη, η οποία θεωρείται υποψήφια για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού, γιατί έχει τις υποδομές και τα δίκτυα, ενώ κρίνεται και σχετικά ασεισμική ! !

Όλοι θυμόμαστε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, τις συνέπειες του οποίου δεν πλήρωσε μόνο η Ουκρανία και η Ρωσία αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή και βεβαίως και η χώρα μας. Υπενθυμίζουμε ότι o Νομός Κοζάνης ήταν από τις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη εναπόθεση ραδιενεργού νέφους στη χώρα (1000 -1500 Bq Cs-137 ανά kg εδάφους) . Ακόμη και σήμερα το ραδιο-ισότοπο Cs-137 παραμένει στα εδάφη μας σε συγκεντρώσεις της τάξης των 40-50 Bq/kg , σύμφωνα με μετρήσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η ραδιενέργεια συνεπώς δεν γνωρίζει σύνορα. Μετά το 1986 αρκετές χώρες πήραν απόφαση να κλείσουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια ή να εγκαταλείψουν τα σχέδια δημιουργίας νέων. Εκτός των πυρηνικών ατυχημάτων μια άλλη, μόνιμη πηγή κινδύνου είναι τα ραδιενεργά απόβλητα. (Σε περίπτωση που γίνουν όλοι οι σταθμοί που αναφέρουν τα «ΝΕΑ» σε ακτίνα 700 χιλιομέτρων, συνολικής ισχύος 12700 MW, θα αυξηθούν και οι πιθανότητες από τις θαλάσσιες ή χερσαίες μεταφορές των πυρηνικών αποβλήτων).

Αντίθετα με το πυρηνικό «αμόκ» που απλώνεται στα Βαλκάνια αρκετές προηγμένες χώρες, με εμπειρία στην πυρηνική ενέργεια, έχουν ήδη αποφασίσει να την περιορίσουν ή να την εξαλείψουν τελείως. Στη Γερμανία, υπάρχει χρονοδιάγραμμα να κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2020, μετά από πρωτοβουλία που είχαν πάρει οι Πράσινοι, όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι μέχρι στιγμής ανύπαρκτες. Με εξαίρεση μια ερώτηση και ελάχιστα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, δεν είδαμε να τοποθετούνται επί του θέματος ούτε η Περιφέρεια, ούτε η Τοπική και Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση των 4 νομών, Κοζάνης - Καστοριάς – Γρεβενών - Φλώρινας.
Ποιος θα προστατέψει τη Δυτική Μακεδονία – και όχι μόνο - από ένα πυρηνικό ατύχημα, που ενδεχόμενα θα συμβεί στο «σπίτι» μας ή στη γειτονιά μας ; Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στη Δυτική Μακεδονία και στην Ελλάδα ολόκληρη και κάθε σχετική πρόταση πρέπει να απορριφθεί ασυζητητί.
Το ίδιο αντίθετοι είμαστε στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, ακόμη κι αν δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά γειτονικές χώρες. Ποιος θα ελέγχει την ασφάλεια τέτοιων εργοστασίων ; Υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός και οργανισμός να μας ειδοποιήσει αν συμβεί ένα ατύχημα ; Υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία Δίκτυο ανίχνευσης της παραμικρής ραδιενεργού επιβάρυνσης και Σχέδιο άμεσης αντίδρασης και διαχείρισης ενός πιθανού πυρηνικού ατυχήματος στα βόρεια σύνορα μας ; Είναι επαρκείς οι υφιστάμενοι σταθμοί της «Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» και του «Δημόκριτου» για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας ; Εμπιστευόμαστε ότι θα δηλώσει άμεσα την περίπτωση ατυχήματος η όποια εταιρεία ή κυβέρνηση ; (Θυμίζουμε ότι το ατύχημα του Τσέρνομπιλ δεν έγινε γνωστό από την κυβέρνηση της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης, αλλά από τη γειτονική Σουηδία. Η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να το παραδεχτεί με μεγάλη καθυστέρηση, που στην περίπτωση της ραδιενεργού ρύπανσης σημαίνει ότι χάνονται ζωές ή προσβάλλονται ανεπανόρθωτα άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούν αμέριμνοι και πιθανόν καταναλώνουν μολυσμένα τρόφιμα και νερό ! )

Τα εν λόγω θέματα έχουν ήδη τεθεί από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο http://www.manw.org/greek/ και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι σε σχετική ανακοίνωση τους καλούν την ελληνική κυβέρνηση α ) να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ. β) να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κλείσει το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία και να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων στα Βαλκάνια και γ) να κτίσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας με θεμέλια τις ήπιες μορφές ενέργειας.
(Τα παραπάνω πρόκειται να τεθούν σε ειδική Ημερίδα, που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 25/1 (αίθουσα της ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος, ώρα 7.30 μμ), από τους Οικολόγους Πράσινους και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης http://www.ecology-salonika.org/ και στην οποία Ημερίδα συμμετέχει με εισήγηση και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης http://www.ecokinisi.blogspot.com/ )

Κατόπιν όλων αυτών καλείται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας :
Ø να ενημερώσει τους πολίτες της Περιφέρειας για τις εξελίξεις στο θέμα των σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή της άμεσης γειτονίας μας
Ø να ελέγξει αν το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για την Κοζάνη ευσταθεί και σε κάθε περίπτωση να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.
Ø να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μεταφέρουν στην Κυβέρνηση την ανησυχία και την απόφαση λαού της Δυτικής Μακεδονίας για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικές εγκαταστάσεις
Ø να συντονίσει τη διαδικασία α) ελέγχου και αναβάθμισης του υφιστάμενου μηχανισμού ανίχνευσης της ραδιενέργειας (εξοπλισμός – στελέχωση –δικτύωση – διαβαθμονόμηση) στη Δυτική Μακεδονία και β) σύνταξης – ή αναθεώρησης - των σχεδίων άμεσης δράσης σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης

21 Ιανουαρίου 2008
ΟΙΚΟ-ΔΙΚΤΥΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(σ.σ το ΟΙΚΟ-ΔΙΚΤΥΟ είναι το Συντονιστικό Όργανο 20 οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________