Σε πρόσφατο Δελτίο τύπου του Συλλόγου καρκινοπαθών Εορδαίας υπάρχει μια αναφορά στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία είναι ανακριβής και αδικεί τόσο την Κίνηση όσο και τον υπογράφοντα.
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος αναφερόμενος στην ραδιενέργεια της τέφρας διερωτάται α) γιατί το «Συνέδριο για τη ραδιενέργεια της τέφρας» έγινε στην Κω κι όχι στην περιοχή μας και β) γιατί “συμμετείχε και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης”.
Εάν ο συντάκτης του κειμένου έκανε τον κόπο να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το εν θέμα αυτό, θα διαπίστωνε ότι
1. Το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Σεπτέμβριο του 2007. Προφανώς την ευθύνη για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής και της θεματολογίας του Συνεδρίου έχει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Δεν καταλαβαίνουμε ποιος εγκαλείται γιατί δεν έγινε εδώ το Συνέδριο ;
2. Το αντικείμενο του Συνεδρίου δεν ήταν η τέφρα, αλλά γενικά το περιβάλλον και οι σχετικές τεχνολογίες. Αυτό προκύπτει άμεσα από τον τίτλο του : «International Conference on Environmental Science and Technology». Μεταξύ των δεκάδων εργασιών που έγιναν αποδεκτές μία μόνο αφορούσε τη ραδιενέργεια των λιγνιτών.
3. Ο τίτλος της εν λόγω εργασίας – σε ελληνική μετάφραση- ήταν «Φυσικά ραδιονουκλιδια του εδάφους στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων, στη Δυτική Μακεδονία». Η εργασία δεν υποβλήθηκε από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, αλλά από τον υποφαινόμενο με την ιδιότητα του ως επίκουρου καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των μελών του Συλλόγου και γενικότερα των πολιτών.
Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, σημειώνουμε πολύ περιληπτικά ότι από πλευράς ραδιενέργειας οι τέφρες του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας σε σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι στο πάνω μέρος της λίστας. Η δόση όμως που προκύπτει για τον πληθυσμό λόγω της διασποράς των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα είναι πολύ μικρή (0.774 μSv). Η τιμή αυτή αντιστοιχεί στο 0.03% της μέσης απορροφούμενης δόσης (2.4 mSv), που εισπράττουμε ετησίως από όλες τις φυσικές πηγές ραδιενεργού ακτινοβολίας (γήινης, κοσμικής, κλπ). Ομοίως οι συγκεντρώσεις ραδονίου, που καταμετρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους εργασίας στο Ορυχείο της Καρδιάς, καθώς και σε κτίσματα της πόλης της Κοζάνης ήταν κάτω των ορίων. Εκείνο που έχουμε ως επόμενο στόχο είναι ο υπολογισμός της δόσης από την εισπνεόμενη τέφρα.
Αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων του εν λόγω ερευνητικού έργου έγινε από τον υπογράφοντα στην Κοζάνη την 12-12-2007 στα πλαίσια Ημερίδας, στην οποία παρουσιάστηκαν οι εργασίες αρκετών ερευνητών του ΤΕΙ (Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙ).
Τα πλήρη αποτελέσματα είναι στη διάθεση του Συλλόγου καρκινοπαθών Εορδαίας και κάθε ενδιαφερομένου.
Η ραδιενέργεια της λιγνιτικής τέφρας είναι ένα θέμα που πρέπει να προσεγγίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οφείλουμε συνεχώς να την παρακολουθούμε, χωρίς να την υποτιμούμε, ούτε όμως και να κινδυνολογούμε.
Ο Σύλλογος καρκινοπαθών έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, απολύτως κατανοητή, στα θέματα περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως έχει και μια παράδοση καλής συνεργασίας με την Οικολογική Κίνηση και καλόν είναι να τη διατηρήσει, επιζητώντας πριν από όλα μια έγκυρη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Καλά Χριστούγεννα
Λ. Τσικριτζής
Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
________________________________________________
_________________________________________
________________________________
-
▼
2008
(23)
- ► Φεβρουαρίου (5)
-
▼
Ιανουαρίου
(8)
- Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών στη ...
- Επαναχρησιμοποίηση και συμβολικές αξίες γεφυριών
- Αλλαγές λόγω Κλίματος στην Κατανομή των Ελληνικών ...
- ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ...
- Η Δυτική Μακεδονία σε Πυρηνικό Κλοιό
- Μίνι Έρευνα Επισκεψημότητας του BLOG μας
- Αναγκαία διόρθωση σε δημοσίευμα του Συλλόγου καρκι...
- 10 χρόνια Κιότο: δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν αλλάζω ...
-
►
2006
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου