Πληγωμένο Αρπακτικό.......Ένα μπράβο στην Οινόη!

Το Buteo buteo είναι ένα αρπακτικό πτηνό της πατρίδας μας που συναντάται σε όλη τη χώρα με τα ονόματα γερακίνα, βαρβακίνα ή ποντικοβαρβακίνα. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά αλλά και πτώματα και ανήκει στα προστατευόμενα. αρπακτικά πτηνά.



Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, δύο γεωργοί της κοινότητας Οινόης στην Κοζάνη, ο Παπαδόπουλος Ηλίας και ο πατέρας του, εντόπισαν μια τραυματισμένη βαρβακίνα σε αγροτική περιοχή της κοινότητάς τους. Ενημέρωσαν λοιπόν την Άμεση Δράση, η οποία στη συνέχεια ειδοποίησε την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Μέλη της κίνησης παρέλαβαν τη βαρβακίνα από τους γεωργούς και την απέστειλαν στο Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων ΚΕΠΑΖ στην Καστοριά. Εκεί διαπιστώθηκε η τραυματισμός της από κυνηγητικά σκάγια, που όμως της προκάλεσαν ιάσιμα τραύματα. Ο άτυχος «Ηλίας», -όπως ονομάστηκε το πτηνό από τους γεωργούς -θα παραμείνει στο ΚΕΠΑΖ έως ότου θεραπευτεί και είναι σε θέσει να επιστρέψει στον οικότοπό του.




Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο 400 περίπου βαρβακίνες περιθάλπονται σε κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα, κι αυτό οφείλεται στο ενδιαφέρον απλών ανθρώπων που τυχαία εντοπίζουν τα τραυματισμένα πτηνά και κινητοποιούνται για τη διάσωσή τους.
Αυτό που έκανε ο κύριος Παπαδόπουλος, είναι πραγματικά αξιέπαινο. Δε γνώριζε ότι το είδος είναι σημαντικό και προστατεύεται. Είδε απλώς ένα τραυματισμένο αρπακτικό στον οικισμό του και ειδοποίησε τις αρχές για να το διασώσουν. Ευτυχώς για τη βιοποικιλότητα στο νομό μας, υπάρχουν άνθρωποι που συγκινούνται όταν σώζουν ζωές και όχι όταν τις αφαιρούν.







Όσο για τον «κυνηγό» που παραλίγο να σκοτώσει τη βαρβακίνα, θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε τι ένιωθε την ώρα που το πτηνό έπεφτε στο έδαφος τραυματισμένο από τα σκάγια του. Πραγματικά, θα θέλαμε να ακούσουμε τι θα μας έλεγε.

Κοζάνη 23-11-2007

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________