Οικολογική Κίνηση Κοζάνης : Δομή και δραστηριότητες

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης είναι μια ενεργή οργάνωση με 20ετή συνεχή λειτουργία. Η νομική μορφή της είναι ΜΚΟ με 7μελές Συμβούλιο και 100 περίπου μέλη. Λειτουργεί σε πλήρη εθελοντική βάση και οι οικονομικοί της πόροι είναι οι συνδρομές μελών και φίλων καθώς και κάποια ελάχιστη χρηματοδότηση από Εθνικές ή Κοινοτικές πηγές για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Με βάση το καταστατικό οι στόχοι της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Αγωνίζεται στο πλευρό του διεθνούς Οικολογικού κινήματος για τα θέματα του φαινομένου του θερμοκηπίου, της τρύπας του όζοντος, της ερημοποίησης, και συμμετέχει στους προβληματισμούς και τους αγώνες του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης.












(Φώτο: Από την ακτιβιστική διαμαρτυρία της Οικολογικής Κίνησης για την κατάσταση του ποταμού Αλιάκμονα)


Στη συνέχεια σταχυολογούνται μερικές από τις δραστηριότητες της :
· Εκδηλώσεις για ποικίλα τοπικά και διεθνή περιβαλλοντικά προβλήματα (Ενεργειακό, νέες μονάδες ΔΕΗ, τοξικά, αμίαντος, διαχείριση υδάτινου δυναμικού, τοπικός πόρος ανάπτυξης, μεταλλαγμένα, κλπ)
· Κινητοποιήσεις – αντιδράσεις σε «αναπτυξιακές» επιλογές που πληγώνουν σοβαρά το περιβάλλον (νέες μονάδες της ΔΕΗ, μεταλλεία αμιάντου, κλπ)
· Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τα οικολογικά δρώμενα της Δυτικής Μακεδονίας (CD και DVD) και παρουσίαση του σε σχολεία
· Δενδροφυτεύσεις , καθαρισμός πάρκων
· Δραστηριοποίηση σε θέματα αστικού περιβάλλοντος (υπεράσπιση ελεύθερων χώρων, κυκλοφοριακό, διατηρητέα, πολεοδομικά)
· Ραδιοτηλεοπτικές παρεμβάσεις – ανακοινώσεις στον Τύπο για όλα σχεδόν τα θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος
· Κατάθεση αναφορών στο Ευρωκοινοβούλιο για παραβιάσεις της νομοθεσίας περιβάλλοντος από την ΔΕΗ,
· Ακτιβιστικές ενέργειες για την αποτελεσματικότερη προβολή ορισμένων οξυμένων προβλημάτων
· Συμμετοχή στις Δημοτικές εκλογές δυο φορές (1990 και 1994) μ’ ένα ποσοστό 8%, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη μιας σταθερής κοινωνικής βάσης.
· Συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2004 με ποσοστό μέσα στην πόλη της Κοζάνης 4%, το υψηλότερο στη χώρα.

Από τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών
1. Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER+ σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος με αντικείμενο τα πέτρινα γεφύρια και τα μονοπάτια του Βοίου.
2. Πραγματοποίηση μεγάλης κινητής έκθεσης περιβαλλοντικών προβλημάτων στους 4 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στη Βλάστη και το Μαυροδέντρι, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2003. Τίτλος: «Δυτική Μακεδονία, ο αγώνας για το περιβάλλον μας ενώνει».
3. Συμμετοχή στην καμπάνια για τα νομοσχέδια εις βάρος των δασών με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τη λεηλασία της Γης».
4. Κλιμάκωση του αγώνα για τον Πόρο Ανάπτυξης, μετά τη δικαίωση της Οικολογικής Κίνησης από το Δικαστήριο, τo οποίο χαρακτήρισε παράνομη τη σχετική Υπουργ. Απόφαση διαχείρισης του Πόρου.
5. Αποστολή πληγωμένων πουλιών στο Σταθμό Περίθαλψης Καστοριάς.
6. Υποστήριξη όσων σχολείων ζήτησαν τη συνδρομή μας για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ενημερωτικό υλικό, ομιλίες, κλπ). Ομιλίες στα Δημοτικά ή Γυμνάσια Δρεπάνου, Ξηρολιμνης, Γαλατινής, στο 3ο Λύκειο Κοζάνης, κλπ)
7. Ανακοινώσεις για τα ρήγματα στα ορυχεία της ΔΕΗ
8. Μόνιμη συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ (οικο-γκάλοπ, κοινή τηλεοπτική εμφάνιση, κλπ), η οποία Ομάδα συστεγάζεται στα Γραφεια μας.
9. Ξενία: Συνέχιση του αγώνα για να ανασταλεί η πώληση σε ιδιώτες (Άρθρα στον τύπο, ενημέρωση για εξελίξεις στα Ξενία Ηρακλείου, Λάρισας, κλπ, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, Προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη)
10. Εκδήλωση (ημερίδα) στην Κοζάνη με αντικείμενο τα «Μεταλλαγμένα», με τη βοήθεια της Ν.Α. Κοζάνης
11. Παρέμβαση για το γνωστό θέμα τοξικά –αμίαντος – ΜΑΒΕ (πρόγραμμα LIFE) και συμμετοχή σε σχετική ημερίδα στο Μικρόβαλτο.
12. Παραγωγή CD-rom με αντικείμενο τα περιβαλλοντικά προβλημάτα της Δυτικής Μακεδονίας. Ελεύθερη διάθεση στα Σχολεια της Περιφέρειας.
13. Παραγωγή DVD με αντικείμενο τα κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας και του Ν. Κοζάνης.
14. Τηλεοπτική διαμαρτυρία για το κόψιμο των πεύκων στο οικόπεδο του παλιού παιδικού Σταθμού στον Αγ. Κωνσταντίνο.
Η Oικολογική Kίνηση στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο γραφείο, (Πανδώρας 2 Κοζάνη) και διαθέτει μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη, οικολογικών βιβλίων, κασετών, κλπ.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Πανδώρας 2, Κοζάνη, 50100
Τηλ 24610 - 23113, 25512, 40161/148
Fax 24610 – 23113, 28311
Email elsa@teikoz.gr
www.ecokinisi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________