Όχι στις …. καθαρές μορφές ενέργειας. Πατήστε κι άλλο γκάζι !!!

Το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει στη Μεγαλόπολη ένα τεράστιο φωτοβολταικό πάρκο, ισχύος 50 ΜW, επένδυση που – εκτός των άλλων - θα δημιουργήσει και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής, αλλά και μόνιμες θέσεις στη φάση λειτουργίας.
Από το Δελτίο τύπου της ΔΕΗ διαβάζουμε ότι «ο φωτοβολταικός σταθμός (Φ/Β) θα εγκατασταθεί σε έκταση του ήδη εξαντληθέντος λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ στην περιοχή Χωρεμίου Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι σε μέγεθος από τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στον κόσμο. Η ετήσια παραγωγή του έργου θα είναι περί τα 58.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση 28.000 νοικοκυριών, που αντιστοιχούν στο 42% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Επίσης, θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος, αφού θα αποφεύγεται η εκπομπή 48.000 τόνων CO2 ετησίως και 200 τόνων SO2»

Στην Κοζάνη και σε όλο το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας δυστυχώς δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο. Ποιος διανοείται να το διεκδικήσει ; Σωματεία, Εργατικά κέντρα, Δήμαρχοι, νομάρχες, κλπ έχουν κολλήσει στο λιγνίτη και δεν τολμούν να κάνουν ούτε μία … απιστία.
«Κάτω τα χέρια από το εθνικό καύσιμο» . «Να μη χάσουμε ούτε ένα λιγνιτικό MW» Αυτά είναι τα συνθήματα της τοπικής εξουσίας, (πολιτικής, αυτοδιοικητικής και συνδικαλιστικής), και κανείς δεν σκέφτεται να προτείνει μια εναλλακτική λύση. Ούτε έστω ένα μικρό βήμα που δεν θα μειώσει τα MW που “δικαιούμαστε», αλλά απλά θα αντικαταστήσει μερικά «βρώμικα» ΜW με ισόποσα καθαρά.
Τίποτα ! Παραμένουμε καρφωμένοι στα «κεκτημένα», κι εμμένουμε να είμαστε ο νομός με τα πιο ρυπογόνα εργοστάσια στην Ευρώπη στον τομέα εκπομπών CO2.
Κολλημένοι στο βάλτο της ρύπανσης και στον απαρχαιωμένο τρόπο σκέψης. Χωρίς νέα οράματα ή καλύτερα με τα σκουριασμένα οράματα του 1950.

Ευτυχώς όμως, αντί για φωτοβολταικά έχουμε άλλες …. αστραφτερές προτάσεις για τα εξαντλημένα ορυχεία :
Μια πίστα αγώνων αυτοκινήτου Φόρμουλα 1 !
Έργα που θεοποιούν τις ταχύτητες και τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση του ήδη πανάκριβου πετρελαίου, καθώς και στην αύξηση των καυσαερίων και του νέφους.

Αυτό ακριβώς μας έλειπε !! . Πατήστε κι άλλο γκάζι……….

9-11-2007
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΝΕΙΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.
ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΛΙΟ Η ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΣΑΕΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΜΈΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ " , ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΕΓΚΑΙΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ 81% ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΤΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΑΘΟ ?
ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Κανεις δεν ειπε οτι θα κλεισουμε ολες τις λιγνιτικές μονάδες. (Εμεις λεμε σήμερα να κανουμε ένα μικρο βήμα , να κλεισει πχ ο παλιοτερος και πιο ρυπογόνος ΑΗΣ Πτολεμαίδας (συγκεκριμενα οι 3 παλιοτερες μονάδες του ισχυος 330 MW) χωρίς να γίνει νέα μονάδα στη θέση του. Αυτό σημαίνει xoντρικά μείωση λιγνιτικής ισχύος 7.5 % τοπικά (330 MW /4300 ΜW) ή 4% πανελλαδικά. Αυτό το ποσοστό μπορούμε να το καλύψουμε με ΑΠΕ χωρίς να δημιουργηθεί κανενα προβλημα. Εξάλλου ειναι και υποχρέωση μας έναντι της ΕΕ να αυξήσουμε τις ΑΠΕ ωστε να έχουν συμμετοχή 20 %.

Οπου εχουν βαλει ΑΠΕ (σε όλο τον κοσμο δηλαδή) υπολογιζουν πρωτα το αιολικο δυναμικο και την ηλιοφανεια και μετά προχωρουν στην εγκατάσταση. Ο συντελεστής διαθεσιμότητας μιας ανεμογεννήτριας ή φωτοβολταικού ειναι 30-90%. Στη Γερμανία μειωσαν το λιγνίτη κατά 1/3 και παράγουν με ΑΠΕ 10.000 MW, (οσο δηλαδή η Ελλάδα απο ΟΛΕΣ τις πηγές ενέργειας) και δεν αντιμετωπίζουν κανέμα προβλημα διαθεσιμότητας.

Επισης ενα μερος της ενέργειας τους μπορει να αποθηκεύεται σε μπαταριες και να αποδιδεται οταν ο καιρός δεν ειναι κατάλληλος. (κυρίως για αυτοπαραγωγούς)

Βλέπε σχετικά δημοσίευματα με τίτλο:
1) "Νέες μονάδες της ΔΕΗ, όχι ευχαριστώ"
2) "ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, η εξαγγελία για νέα μονάδα της ΔΕΗ - Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο"

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΟΥΔΕΙΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ.
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΜΕ 25% ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΕΣΗ, ΕΙΝΑΙ:
ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΜΜΕΣΑ ΟΛΑ ΥΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ Η ΝΑ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ.
ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ?
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ:
ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ?
ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ?
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΑΠΟ ΜΠΑΤΡΑΡΙΑ !!!!!!
ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΟ Η ΧΥΤΗΡΙΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ?
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΑΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΓΑΘΟ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΕ. ΤΟ ΚΕΦΆΛΙΟ ΘΈΛΕΙ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ Η ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΘΑ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΈΧΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΕΙΠΑΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΜΙΣΗ.
ΑΦΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Οτι καλον ειναι να ειμαστε ακριβεις στη συνομιλία μας και να μην παραχαράσουμε το νόημα των όσων λέει ο συζητητής. Οι μπαταρίες αναφέρθηκαν για μικρές οικιακές εγκαταστασεις (που ειναι αυτοπαραγωγοι και καταναλώνουν ή αποθηκεύουν προσωρινά οι ίδιοι την ενεργεια που παράγουν. Προφανώς οι μπαταρίες δεν κινούν χυτήρια, ομως το φωτοβολταικό πάρκο της Μεγαλόπολης (50 MW) φτάνει και περισσεύει για χυτήριο και άλλα πολλά.

Οσο για τις τιμές δεν ειναι έτσι τα πραγματα (4πλάσιες τιμές , κλπ). Θα επιθυμούσαμε να σας στείλουμε (για περισσότερα) τις δυο εκθέσεις της Green Peace για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την εξοικονόμηση στα κτιρια αν μας δηλώνατε το email σας. Μπορείτε να το αποστείλετε απευθείας στο l.nitsas@gmail.com αν επιθυμήτε ανωνυμία στο site μας.

Κατι άλλο που πρεπει να πουμε ειναι οτι ο λιγνιτης βγαινει πλασματικά φτηνός, γιατί δεν υπολογίζεται το "εξωτερικό κόστος" και ο φόρος στερεών καυσίμων. κι ετσι βγαινει "ρευμα φτηνο για το λαό". Στην πραγματικότητα ειναι ακριβότερος απο την αιολική κιλοβατώρα.
Παραθέτουμε πιο κάτω και καποια στοιχεια για το εξωτερικό κοστος του λιγνίτη.

Τα κρυφά κόστη εξάρτησης από το λιγνήτη:
Η αγοραία τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κόστη της εξάρτησής μας από τον λιγνίτη. Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κόστη παραμένουν εν πολλοίς εκτός υπολογισμού, ακόμη και σήμερα που ένα μέρος τους αποτιμάται εμμέσως μέσω της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ExternE, έγινε μία προσπάθεια αποτίμησης αυτού του λεγόμενου ‘εξωτερικού’ κόστους στην περίπτωση των λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα [16-17]. Μια μέση μετριοπαθής εκτίμηση γι’ αυτό το ‘εξωτερικό’ κόστος είναι 0,046-0,255 €/kWh (ανάλογα με τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής), ενώ η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση (για το σταθμό της Μεγαλόπολης – μονάδες Ι-ΙΙΙ) ανεβάζει το κόστος αυτό σε 0,72 €/kWh. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανονικά, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από λιγνίτη θα έπρεπε να στοιχίζει έως και 0,72 € πάνω από τη σημερινή της τιμή. Για σύγκριση, το αντίστοιχο ‘εξωτερικό’ κόστος των φωτοβολταϊκών είναι μόλις 0,0014 €/kWh και των αιολικών 0,0024 €/kWh.

Η συζήτηση μας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μέσω τηλεφώνου ή να τα πούμε από κοντά στα γραφεία μας Πανδώρας 2 (απέναντι από το Αγ. Νικόλαο). Σας υπενθυμίζω οτι μπορείτε να μας αποστείλεται κάποια από τα στοιχεία σας στο email του διαχειριστή του site αν εξακολουθείτε να θέλετε να τηρηθεί η ανωνυμία.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω ότι τα φωτοβολταικα συστήματα είναι πολύ καλή προοπτική για τη χώρα...


________________________________________________
_________________________________________
________________________________