Σχετικά με το άρθρο για τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στις 20 Μαρτίου 2008 (σελ: 8), έχουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις και διορθώσεις. Ο λόγος είναι ότι με τις επικρίσεις σας και τις αυθαίρετες γενικεύσεις σας καταδικάζετε όλες τις ΜΚΟ «στο πυρ το εξώτερον», ενισχύετε την εκστρατεία συκοφάντησής τους και δαιμονοποιείτε τη λειτουργία τους.
Κανείς δεν αρνειται ότι υπάρχουν και ΜΚΟ - φαντάσματα, που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα ή προσωπικές φιλοδοξίες. Επίσης ότι αρκετές είναι αδιαφανείς, οικογενειακού χαρακτήρα με μέλη από στενό κύκλο ανθρώπων. Αποτελούν όμως μια ελάχιστη μειοψηφία, που δεν αγγίζει τη συντριπτική πλειψηφία των ΜΚΟ και ειδικά τις παλιότερες, οι οποίες μάχονται επί τόσα χρόνια αβοήθητες για να προάγουν τους στόχους τους στον τομέα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, κλπ.
Μόλις τα τελευταία χρόνια οι ΜΚΟ στην Ελλάδα απέκτησαν κάποια πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης, τα οποία δεν είναι κρουνοί «ζεστού χρήματος», αλλά παρουσιάζουν έντονα προβλήματα γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων και πληρωμών. Βέβαια κι εδώ υπάρχουν οι «ημέτεροι», οι οποίοι όμως δεν ευδοκιμούν μόνο στις ΜΚΟ, αλλά σε όλους τους συλλογικούς θεσμούς. Ένα είναι βέβαιο : ότι στις ΜΚΟ θα βρείτε τους λιγότερους.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης λοιπόν, για να μιλήσουμε πλέον με συγκεκριμένα παραδείγματα, λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια καταγράφοντας στο ενεργητικό της πληθώρα δράσεων και εθελοντικής προσφοράς, χωρίς να έχει πάρει δραχμή από τον κρατικό κορβανά. Το 2007 αποφάσισε να υποβάλει τέσσερις προτάσεις για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Απασχόλησης, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Σας δίνουμε περιληπτικά στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος και της δουλειάς που έγινε και παρακαλούμε να μας πείτε εάν έπρεπε να το διεκδικήσουμε και να το τρέξουμε ή αν έπρεπε να μείνουμε αποκλειστικά στις ερασιτεχνικές – και συχνά ατελέσφορες - δράσεις.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης λοιπόν ανέλαβε να υλοποιήσει το Υποέργο 168 του επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Το υποέργο αφορούσε την περιοχή του Άνω Βοιου και ένα μικρό μέρος του Γράμμου και αποτελούντων από τέσσερα σχέδια δράσης, τα εξής :
1. Καταγραφή, ανάδειξη και προστασία πέτρινων γεφυριών Δήμου Τσοτυλίου, Νομού Κοζάνης
2. Ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών οικισμών Δήμου Κοσμά Αιτωλού, Νομού Γρεβενών (Καλλονή – Τρίκορφο – Κυπαρίσσι - Δασύλλιο).
3. Ανάδειξη, καθαρισμός και σηματοδότηση τριών ορειβατικών μονοπατιών περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο όρος Βόϊο, Κοινότητας Πενταλόφου, Νομού Κοζάνης.
4. Σήμανση και καθαρισμός του μονοπατιού σύνδεσης των πέτρινων γεφυριών Ζούζουλης και Επταχωρίου, Κοινότητας Αρένων, Νομού Καστοριάς.
Για την υλοποίηση των προβλεπόμενων δραστηριοτήτων προσελήφθηκαν με μερική απασχόληση 8 άτομα σύμφωνα με τους όρους του Υπουργείου Απασχόλησης (Άνεργοι – μερικώς απασχολούμενοι), 4 άνδρες και 4 γυναίκες, εκ των οποίων μια μακροχρόνια άνεργη γυναίκα. Βασική ρήτρα του προγράμματος ήταν να διατεθεί το 30 % του συνολικού προϋπολογισμού σε αμοιβές των ανέργων. Εμείς κατανείμαμε το 50 % του προϋπολογισμού για αμοιβές και μάλιστα οι 6 από τις 8 συμβάσεις που υπογράφτηκαν ήταν 12μηνες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ήταν 113.000. Τα 57.000 € δαπανήθηκαν σε μικτές αμοιβές (Να τονιστεί ότι προσελήφθηκαν ειδικευμένοι επιστήμονες: πέντε Μηχανικοί, δύο Γεωγράφοι- περιβαλλοντολόγοι, ένας οικονομολόγος και μια οδηγός βουνού.). Περισσότερο από 30.000 ευρώ δόθηκαν σε υλικά για σήμανση μονοπατιών (ξύλινες και μεταλλικές πινακίδες, σήματα, πασσάλους, κτλ), εξοπλισμούς (εργαλεία, υπολογιστής, GPS,) και περίπου 26.000 ευρώ σε δαπάνες προβολής και δημοσιότητας (ιστοσελίδα, μελέτες στατικότητας γεφυριών, τουριστικοί οδηγοί, ημερίδες, τεύχη καλής πρακτικής, ντοκιμαντέρ που προβάλουν όλη την περιοχή, δημοσιοποιήσεις και προβολές σε τοπικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, κτλ)
Τα αποτελέσματα ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακά για μια ΜΚΟ, που δεν είχε ποτέ πριν διαχειριστεί … «άφθονο κρατικό χρήμα», και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση:
- Χάραξη, καθαρισμός, σήμανση, χαρτογράφηση, ψηφιακή απεικόνιση 24 χιλιομέτρων πεζοπορικών διαδρομών με ιστορική σημασία (παζαρόστρατες). Τοποθέτηση μεγάλων ξυλόγλυπτων επιγραφών με πολυποίκιλη πληροφορία για τον επισκέπτη των περιοχών ενδιαφέροντος
- Μελέτες στατικότητας των πέτρινων γεφυριών του δήμου Τσοτυλίου και της Κοινότητας Αρρένων Καστοριάς. Μια εργασία σημαντική για τα μνημεία αυτά, που περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή - περιγραφή και μελέτη, πλαισιωμένη από προτάσεις προστασίας και ανάδειξης.
- Επισκέψιμη ιστοσελίδα (www.ecokoz.gr link: «Ανάδειξη Βοίου»)
- Δύο Ημερίδες προβολής αντί της μιας που προβλέπονταν
- Τουριστικός οδηγός –λεύκωμα που θα διανέμεται δωρεάν από τα μέσα Απριλίου στις υπό παρέμβαση περιοχές και από τα γραφεία μας.
- Τεύχος – οδηγός καλής πρακτικής για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοσης του Δήμου Κοσμά Αιτωλού (συγκεκριμένα οικισμοί: Κυπαρίσσι, Δασσύλιο, Τρίκορφο, Καλλονή και προβλήθηκε επιπλέον και το Δίλοφο)
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα της δουλειάς μας. Μια πραγματική εικόνα θα μπορέσει να αποκτήσει κάποιος, μόνο αν περπατήσει τα 24 χιλιόμετρα μονοπατιών που χαράξαμε και σημάναμε.
Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν να καταθέσουν πολλές ΜΚΟ που βάλλονται σήμερα συλλήβδην σε όλη τη χώρα. Τι θα ήταν η Πρέσπα σήμερα, αν δεν υπήρχε η ΜΚΟ «Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών», η οποία όταν πρωτοεμφανίστηκε την πήραν με τις …πέτρες και σήμερα της βγάζουν όλοι το καπέλο ;
Τι έπρεπε να κάνουμε λοιπόν ; Να αφήσουμε το θέμα των ορειβατικών –οικολογικών μονοπατιών, γεφυριών, κλπ στους αρμόδιους φορείς, (που το έχουν αφημένο τόσα χρόνια) ; Ή να δράξουμε την ευκαιρία αξιοποιώντας κονδύλια, που διαθέτει η ΕΕ μόνο σε ΜΚΟ, για να βοηθήσουμε τον τόπο και να «διεγείρουμε» παράλληλα – στο μέτρο του δυνατού- τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς ;
Είναι άδικο λοιπόν κύριοι να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πολύ πλούσιο παρελθόν και δυναμικό παρόν και σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στις ΜΚΟ που… «διαψεύδουν τον εαυτό της», όπως ειρωνικά σημειώνετε το άρθρο σας. Με την γενίκευση σας εναντίον όλων των ΜΚΟ προσβάλετε κατάφωρα και τα 100 μέλη της Κίνησης μας, την 20ετή ιστορία της και προπαντός τα άτομα που με πολύ μεράκι και κόπο εργάστηκαν στο παραπάνω πρόγραμμα.
Όσο για την εμπαθή απορία σας στο τέλος (σ.σ. «απορούμε πως επιβιώνουν!») ελάτε μια βόλτα από τα Γραφεία μας να δείτε με πόσο κόπο και προσωπικό κόστος διατηρείται ζωντανή η Οργάνωση μας. Είναι πραγματικά να απορεί –ειλικρινά – κανείς που βρέθηκε τόσο πείσμα …
Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Καλημέρης Πάνος, Οικονομολόγος
(Ένας εκ των εργαζομένων στο Πρόγραμμα και. προσεχώς άνεργος)
Κοζάνη 6-4-2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου