Οικολογική Κίνηση προς ΚΚΕ : Σταματήστε να «ρυπαίνετε» τους πάντες με τις ανακοινώσεις σας

Το να ασχολειται κανείς με τα σύνδρομα «αντικομμουνιστικής καταδίωξης» του ΚΚΕ, με τις φαντασιώσεις και τα ξύλινα στερεότυπα του είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου. Εφόσον όμως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ έβγαλε μια τόσο ρυπαρή ανακοίνωση και μας ξαναπέταξε το γάντι θα το σηκώσουμε …

Ξεκινώντας από τη «ταμπακέρα» και τα θέματα ουσίας, διαπιστώνουμε ότι η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ υπέρ του λιγνίτη δεν προσθέτει τίποτα καινούριο.
Επαναλαμβάνουμε πάλι ότι εκείνο που απαξιώνει –μερικώς- τα στερεά καύσιμα και το λιγνίτη δεν είναι οι καπιταλιστές, (πολλοί των οποίων είναι πιο… λιγνιτό-φιλοι από ότι το ΚΚΕ), αλλά είναι το γεγονός ότι ο λιγνίτης παράγει το περισσότερο CO2 και είναι βασικός υπαίτιος -στην Ελλάδα- για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη δραματική αλλαγή του κλίματος. Μπορεί αυτό να μην ενοχλούσε ή να μην ήταν ορατό πριν από είκοσι χρόνια, σήμερα όμως είναι καταστροφικό για όλο τον πλανήτη και κοστίζει τρομακτικά (ακραία φυσικά φαινόμενα, επώδυνες καταστροφές και οικολογικές ανατροπές, εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, ανθρώπινες ζωές, τεράστια κονδύλια).
Κάτω από αυτή τη σκοπιά οι κλιματικές αλλαγές καθώς και η ανατροπή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης σκοντάφτει σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και είναι σαφώς πολιτικό ζήτημα. (Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε και να το αναλύουμε ). Αν το ΚΚΕ επιμένει να μας χαρακτηρίζει «απολίτικους» και «τεχνοκράτες» και να μη βλέπει ότι διαμορφώνονται συγκεκριμένα πολιτικά μέτωπα στο ενεργειακό, τότε όχι μόνο εθελοτυφλεί, αλλά συντάσσεται – θέλοντας και μη- με το πιο αντιδραστικό μέτωπο των Αμερικάνων -Κινέζων -Αυστραλών κλπ, οι οποίοι υπερασπίζονται τα ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο-πετρέλαιο) με κύριο γνώμονα τον εθνικισμό και τον οικονομισμό.
Όσο για τις «νέες τεχνολογίες» καύσης του λιγνίτη, που προβάλλονται σαν πανάκεια, επιτυγχάνουν μεν μια μείωση του CO2, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με αυτή που πρέπει να επιτύχουμε σαν χώρα και σαν παγκόσμια κοινότητα. Όταν μιλάμε για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 στις επόμενες δεκαετίες σε ποσοστό 80 % , δεν περιμένουμε να μας σώσουν οι νέες λιγνιτικές τεχνολογίες, οι οποίες αποτελούν «ασπιρίνες» στο πρόβλημα. Ο παρακάτω πίνακας είναι αρκετά εύγλωττος :

Ο πίνακας αποδεικνύει πόσο μικρή βελτίωση μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες καύσης του λιγνίτη σε σχέση με τις απαιτούμενες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά και επιβεβαιώνει ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν αντέχουν σε καμιά σύγκριση αν τις βάλουμε δίπλα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όσοι επομένως επιμένουν να κρύβονται πίσω από τις «νέες τεχνολογίες καύσης του λιγνίτη» είναι αυτοί ακριβώς που δεν διαθέτουν σύγχρονη πολιτική σκέψη, αλλά ούτε καν και ολοκληρωμένη τεχνοκρατική. Είναι απλά «λίγο από όλα» και ψάχνουν φτηνά επιχειρήματα, για να τεκμηριώσουν μια πολιτική στάση που υπαγορεύεται από έναν παρωχημένο τοπικισμό και ένα κακομαθημένο συντεχνιασμό, εμποτισμένους με λαϊκισμούς και έωλες ιδεοληψίες.

Υπαρκτός Σοσιαλισμός και Περιβαλλοντική βαρβαρότητα
Όσον αφορά τώρα τα … φροντιστηριακά μαθήματα της Νομαρχιακής του ΚΚΕ περί επαναστατικής πολιτικής , η οποία ξεπερνά εμάς τους άχρωμους και απολίτικους «τεχνοκράτες» -συνοδοιπόρους του καπιταλισμού και αποκαλύπτει ότι η ρίζα του κακού είναι το καπιταλιστικό σύστημα, μόνο χασμουρητά προκαλούν.
Εν πάση περιπτώσει, για να αντικρούσουμε αυτή την απλοϊκή και ξεφτισμένη θεωρία, που εξωραΐζει τον τέως «υπαρκτό σοσιαλισμό» και εξυμνεί τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις, (που οφείλονται στο ότι «έχει εξαφανίσει την ατομική ιδιοκτησία και τους κεφαλαιοκράτες»), υπενθυμίζουμε ότι :
Ναι μεν στις αιτίες καταστροφής του περιβάλλοντος συγκαταλέγεται ο τρόπος παραγωγής και η κεφαλαιοκρατική συσσώρευση, αλλά η τελευταία μπορεί να έχει ως φορέα όχι μόνο την αστική τάξη, αλλά και την κρατική και κομματική νομενκλατούρα. Εκείνο συνεπώς που αλλάζει είναι ο ιδιοκτήτης του κεφαλαίου, ιδιώτης ή κράτος, και όχι οι επώδυνες επιπτώσεις από τα μοντέλα εκείνα (καπιταλιστικά ή «σοσιαλιστικά») που θεοποιούν την παραγωγή. Η περιβαλλοντική μάλιστα υποβάθμιση είναι εντονότερη εκεί όπου η δημοκρατία είναι στο «ψυγείο», όπου τα ΜΜΕ είναι φιμωμένα και οι οργανώσεις των πολιτών λειτουργούν ως παραρτήματα του κόμματος. Γι’ αυτό και τα εγκλήματα των χωρών του Σοβιετικού μπλοκ σε βάρος του περιβάλλοντος ήταν εφάμιλλα , και συχνά μεγαλύτερα, από εκείνα των καπιταλιστικών χωρών.
Τα παραδείγματα είναι πολλά :
• Η εντατική γεωργία με μεγάλη χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων και την υπερεκμετάλλευση των ποταμών Amu Darya και Syr Darya είχε σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει σχεδόν η τεράστια λίμνη Αράλη, να τετραπλασιαστεί η αλατότητα της και να σταματήσει η αλιεία 40.000 τόνων ψαριών ετησίως. Και το χειρότερο: Η λίμνη μετατράπηκε σε άγονη έρημο με τοξικές ουσίες, τις οποίες ισχυροί άνεμοι μετέφεραν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά καταστρέφοντας την παραγωγικότητα των εδαφών και δημιουργώντας μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η παιδική θνησιμότητα στην περιοχή έφθασε τους 180 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις, ενώ τα κρούσματα καρκίνου είναι 15-20 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο των πρώην σοβιετικών πόλεων. Τέλος, ο μέσος χρόνος ζωής των κατοίκων έχει κατέλθει στα 57 χρόνια.
• Το Μουρμάνσκ, λιμάνι στη χερσόνησο Καρέλια στον Αρκτικό κύκλο, είναι η πιο ρυπασμενη από ραδιενέργεια θάλασσα. Αιτία τα πυρηνικά απόβλητα Ρωσικών πυρηνοκινητων πλοίων και υποβρυχίων που απορρίπτονται στο βυθό χωρίς μέτρα προστασίας. (Από εκεί ξεκίνησε και το Κουρσκ το τελευταίο του ταξίδι)
• Η πιο μολυσμένη περιοχή της Ευρώπης δημιουργήθηκε στο τρίγωνο που σχηματίζεται από την πρώην Λαϊκή Δημοκρατίας της Γερμανίας, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία, επειδή η περιοχή αυτή με βάση το σοβιετικό μοντέλο καταμερισμού της εργασίας επιλέχτηκε για εντατική εκβιομηχάνιση, άνευ όρων και χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον.
• Εκείνο βέβαια που ήταν κόλαφος για το σοβιετικό μοντέλο διακυβέρνησης ήταν το Τσέρνομπιλ. Και το αναφέραμε και στο πρώτο μας δημοσίευμα όχι σαν πυρηνικό ατύχημα (τέτοια έχει να επιδείξει και η Δύση), αλλά γιατί οι Ουκρανοί και οι Σοβιετικοί απέκρυψαν το συμβάν, γεγονός που είχε ολέθριες επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό και σε όλη την Ευρώπη. Τα πάνω από 100.000 θύματα (νεκροί ή ανάπηροι) του Τσερνομπιλ θα ήταν πολύ λιγότερα, αν οι «σοσιαλιστικές» Αρχές ενημέρωναν για το ατύχημα άμεσα κι όχι μετά από τρεις μέρες, όταν ήδη ο κόσμος είχε πάρει ισχυρές ραδιενεργές δόσεις. Σ αυτό όφειλε να απαντήσει το ΚΚΕ κι όχι να παραβιάζει ανοιχτές θύρες υπερασπιζόμενο τα … μέτρα αποκατάστασης που πήραν οι Σοβιετικοί εκ των υστέρων.
Δεν ωφελεί να συνεχίσουμε την απαρίθμηση των κρουσμάτων. Έχει σημασία όμως να αναφέρουμε και το σταλινικό τρόπο αντιμετώπισης όσων πολιτών και ομάδων υπερασπίστηκαν τις οικολογικές ιδέες. Η νοοτροπία αυτή σήμερα μεν έχει εξασθενήσει, αλλά παραμένει ακόμη ζωντανή. (Είναι γνωστές οι απαγορεύσεις του Πούτιν και οι μεθοδεύσεις του απέναντι σε κοινωνικές και οικολογικές οργανώσεις Ρώσων που επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για την παγκοσμιοποίηση, όταν συνηλθαν στην Πετρούπολη (Λένιγκραντ) οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών (G8) του πλανήτη).

Το τελευταίο …. απόφθεγμα του ΚΚΕ είναι ότι « η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος η οποία γίνεται από την Κυβέρνηση και όχι μόνο (σσ. δηλαδή κι από όλους ημάς τους …. συνοδοιπόρους) αποτελεί στην ουσία τον απαραίτητο μανδύα που συγκαλύπτει την κερδοφορία των ιδιωτικών επενδύσεων…κλπ. Εδώ, τι να απαντήσει κανείς ; Ο ισχυρισμός τους είναι από μόνος του καταγέλαστος….

Λυπόμαστε πραγματικά γιατί το ΚΚΕ, ένα ιστορικό κόμμα, που δεν υπήρξε ποτέ κρατικό καθεστώς, αλλά διώχτηκε υπερασπιζόμενο την κοινωνική απελευθέρωση, συνεχίζει να είναι δέσμιο των λαθών του παρελθόντος. Συνεχίζει να αντιγράφει τις πρακτικές των καθεστωτικών κομμουνιστικών κομμάτων, που κυβέρνησαν τα κράτη του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και … κατάφεραν να γίνουν οι κατεξοχήν φορείς του αντικομμουνισμού, αφού δυσφήμισαν με την πολιτική τους την κομμουνιστική ιδεολογία και διέψευσαν τις προσδοκίες των λαών. Εκεί ας ψάξει το ΚΚΕ την αιτία που πολύς κόσμος, ειδικά στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, είναι αντικομουνιστές κι όχι σε όσους κάνουν μια ανυποχώρητη κριτική, γιατί διαπίστωσαν ότι ο Αριστερός ουμανισμός πρέπει να αποκυρήξει τον χρεωκοπημένο υπαρκτό σοσιαλισμό.

Τέλος, επειδή συχνά η Οικολογία χαρακτηρίζεται ως απολίτικη και συμβιβασμένη με το σύστημα, δηλώνουμε ότι το κίνημα της «Πολιτικής Οικολογίας», όπως το λέει και ο τίτλος του, είναι βαθιά πολιτικοποιημένο. Το οικολογικό κίνημα υπήρξε ένα από τα παιδιά του Μάη του '68. Η Οικολογία προερχόμενη από την Αριστερά κράτησε τα απελευθερωτικά της μηνύματα, αφήνοντας ευτυχώς πίσω τις αμαρτίες και τις αγκυλώσεις της.

Κοζάνη, 26-10-2007

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

«Φτωχός συγγενής» και πάλι το Περιβάλλον στα έργα που προτείνονται για χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο

Δόθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς για διαβούλευση το νέο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) 2007-2011 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για την κατανομή των κονδυλίων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
Με μια πρώτη ματιά το Πρόγραμμα κινείται στην ίδια περίπου φιλοσοφία με εκείνα των ετών 1997 και 2002, αφού δίνει προτεραιότητα σε έργα «ανάπτυξης» ή υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα, ενώ βάζει σε δεύτερη μοίρα τα έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Τοπικό Πόρο διεκδίκησαν τη δεκαετία του 1990 οι φορείς του Ν. Κοζάνης, (με την ενεργή στήριξη της Οικολογικής Κίνησης), ζητώντας ένα συγκεκριμένο αντιστάθμισμα στην απομύζηση των φυσικών πόρων (εδάφη – νερά –λιγνίτες) και στην διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.
Μετά από μερικά χρόνια, το 1996, θεσμοθετήθηκε το «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος» με το άρθρο 20 του ν. 2446/1996, το οποίο όριζε ότι το 0,4% του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.
Με βάση το όραμα των πρωτεργατών του Πόρου τα διατιθέμενα κονδύλια θα έπρεπε να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την κατάσταση του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα να διασφαλίζουν την αειφορία. (Αειφόρος είναι η ανάπτυξη που γίνεται με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και με τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γης, χάριν των επόμενων γενεών και όντων του πλανήτη). Συνεπώς, πέραν των έργων περιβάλλοντος, που χρηματοδοτεί ο Πόρος., θα έπρεπε και τα λεγόμενα έργα ανάπτυξης να υπηρετούν μια αειφόρο λογική και να κατευθύνονται στην ορθολογική διαχείριση και ανάταξη του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συντηρήσει τις επόμενες γενιές. ( Ήδη οι λιγνίτες μπαίνουν στο τελευταίο τρίτο της ζωής τους, τα νερά τα ρημάξαμε ήδη, τα δάση είναι ελάχιστα (είμαστε από τους πιο φαλακρούς νομούς της χώρας), ενώ πάνω από 200.000 στρέμματα παραγωγικών εδαφών έχουν θυσιαστεί).
Τελικώς ο Πόρος ενώ διεκδικήθηκε ως οικονομικό εργαλείο για έργα Περιβάλλοντος, εξώκειλε σε χρηματοδοτικό μέσο μας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης για να εκφυλιστεί στη συνέχεια σε μέσο παραγοντισμού και μικροπολτιτκής. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης να προσφύγει το Δεκέμβριο του 2000 στον Εισαγγελέα, για να φτάσουμε μετά από τρία χρόνια (!) στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης, το οποίο έκρινε ως παράνομη και αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Α.Π. Δ5-ΗΛ/Β/Φ5 179/14812/22-7-1997 του υπουργού Ανάπτυξης, βάσει της οποίας γίνονταν έως τώρα η διανομή των κονδυλίων του ΤΠΑ.

Από ότι φάνηκε η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης δεν επηρέασε σημαντικά το βασικό κύκλωμα της διαχείρισης του Πόρου. Ναι μεν εκδόθηκε νέα Υπουργική απόφαση, ναι μεν η Νομαρχία επιχείρησε να μειώσει τη διασπάθιση και τη διάθεση κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες διαφόρων φορέων, αλλά ως κύριο ζήτημα για μια ολόκληρη περίοδο ήταν οι καυγάδες μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, ΤΕΔΚ, «Ενεργειακών» και μη Δήμων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι ή θα πάρει τα περισσότερα, ενώ και η νοοτροπία διαχείρισης του Πόρου παρέμεινε ουσιαστικά η ίδια.

Μετά από αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή, επανερχόμαστε στο σήμερα, για να υπογραμμίσουμε ότι οι βελτιώσεις είναι ελάχιστες, ενώ τα βασικά μεγέθη του νέου πενταετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος επιβεβαιώνουν ότι η κατανομή των κονδυλιών του Πόρου επιφυλάσσει και πάλι για το Περιβάλλον το ρόλο του φτωχού συγγενούς.
Πράγματι στο προτεινόμενο Πρόγραμμα :
Ο τομέας «περιβάλλον – ποιότητα ζωής» καθηλώνεται μόλις στο 27% του προϋπολογισμού ενός χρηματοδοτικού μέσου, όπως ο Πόρος, κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικού.
Η επιχειρηματική ιδιωτική πρωτοβουλία καρπώνεται ένα υψηλό ποσοστό του Πόρου (36%) και μάλιστα χωρίς δεσμεύσεις για την πριμοδότηση δραστηριοτήτων που προάγουν τουλάχιστον την αειφορία, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες, τα πράσινα προϊόντα, οι καθαρές τεχνολογίες, οι ήπιες μορφές ενέργειας μικρής κλίμακας, κλπ.
Συντηρείται πάλι - αν και σε χαμηλότερο βαθμό – η κομματική - γραφειοκρατική λογική της εξυπηρέτησης ημετέρων (Δημάρχων, οργανισμών, συλλόγων και επιχειρηματιών).

Σε μια περίοδο, που και η Ελλάδα έζησε τις καταστροφικότερες πυρκαγιές όλων των εποχών παίρνοντας μια γεύση από τις οδυνηρές κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό μιας χρεοκοπημένης ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της σε ένα βρώμικο και σπάταλο ενεργειακό μοντέλο και επιβεβαιώνοντας την απροθυμία της να προτάξει την περιβαλλοντική παράμετρο ως προτεραιότητα σε κάθε τομέα της πολιτικής της.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, πέρα από τη κριτική για τη γενικότερη πορεία πλεύσης του Πόρου, επιθυμεί να συμβάλει θετικά σε μια διαδικασία ριζικής διόρθωσης. Για το λόγο αυτό θα καταθέσει σύντομα κάποιες προτάσεις και ιδέες για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, οι οποίες ελπίζουμε να αποτελέσουν δείγματα γραφής για το τι δραστηριότητες πρέπει να χρηματοδοτεί ο Τοπικός Πόρος.


20 Οκτωβρίου 2007

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ η εξαγγελία για νέα μονάδα της ΔΕΗ !!! - Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο

Τελικά, με βάση τη δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου στην πρόσφατη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, θα εγκατασταθεί στο Ν. Κοζάνης νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, ισχύος 450 MW.
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη μετά από πολλές παλινωδίες της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, καθώς και τις ασφυκτικές πιέσεις των τοπικών παραγόντων, έρχεται να διαιωνίσει ένα ενεργειακό μοντέλο, το οποίο μας έχει κατατάξει στην πιο βρώμικη χώρα της Ευρώπης στον τομέα παραγωγής ενέργειας.
Οι τοπικοί άρχοντες, η Νομαρχιακή και Τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και τα Εργατικά Κέντρα επέλεξαν να στηρίξουν και να παρατείνουν αυτό ακριβώς το ενεργειακό μοντέλο που μας έχει οδηγήσει στο σημερινό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αδιέξοδο.
Δεν θα αναλωθούμε στο να εκθέσουμε τα επιχειρήματα μας κατά της εγκατάστασης νέας λιγνιτικής μονάδας. Δεν ωφελεί. Αφιερώσαμε αρκετές από τις δυνάμεις μας και ξοδέψαμε τόνους χαρτί για να πείσουμε την τοπική ηγεσία, η οποία κρατά πεισματικά τα αυτιά της κλειστά.
Η ευθύνη για μια τέτοια αναχρονιστική επιλογή είναι αποκλειστικά της εγχώριας ηγεσίας και του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων (όσον αφορά το τοπικό μερίδιο), ενώ η κεντρική πολιτική ευθύνη προφανώς και βαραίνει τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση.

Θα περιμένουμε φυσικά να δούμε :
· πως θα μειώσει ΔΡΑΣΤΙΚΑ τις εκπομπές CO2 η ΔΕΗ, αν κάθε τόσο ρίχνει καινούριες λιγνιτικές μονάδες, που χρησιμοποιούν το πιο ρυπογόνο καύσιμο ;
· Τι παραπάνω θα αποδώσει αυτή η πολυδιαφημισμένη «καινούρια αντιρρυπαντική τεχνολογία» σε σχέση με τα φίλτρα της προηγούμενης γενιάς, που είχαν ήδη συμβατική απόδοση 99.996 % στη συγκράτηση της τέφρας ; ( Η διαφορά ανάμεσα στο -ιδανικό-100 % και στο 99.996 % είναι ελάχιστη. Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη, όταν πέφτει η ποιότητα του καυσίμου ή τα φίλτρα υπολειτουργούν, κλπ)
· Τι θα κάνουν οι τοπικοί μας ηγέτες αν - λόγω της μόνιμης ενεργειακής πείνας και της σπάταλης κατανάλωσης - μπαίνει στο διασυνδεμένο σύστημα κάθε τόσο και ο ρυπογόνος ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ο οποίος υποτίθεται ότι δίνει τη θέση του στη νέα μονάδα ; Τα στελέχη της ΔΕΗ βέβαια δήλωσαν στη σύσκεψη τον φορέων ότι τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα τον υποστούμε αρκετά χρόνια, και αντί της αποδοκιμασίας κόντεψαν να εισπράξουν … χειροκρότημα ! Τι θα κάνουν λοιπόν οι ιθύνοντες του τόπου με τον ρυπογόνο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ; Θα τον μπλοκάρουν «εδώ και τώρα» ή θα υποχωρήσουν πάλι για λόγους «εθνικού συμφέροντος» ή υπεράσπισης του «εθνικού μας καυσίμου» (την …παρα-εθνικοποιήσαμε την ιστορία). Φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί κιόλας η κόλαση του φετινού καλοκαιριού, οι κραυγές και οι μεγαλόστομες απειλές για τις συνεχείς υπερβάσεις των ορίων κατά 4 και 5 φορές με βασικό ένοχο τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
· Ποιοι θα πληρώσουν τα πρόστιμα λόγω CO2, λόγω πλασματικής υποτίμησης του κόστους εξόρυξης, και γενικά λόγω των κρυφών πριμοδοτήσεων του λιγνίτη ; Προφανώς τα γνωστά θύματα : οι καταναλωτές

Η οργάνωση μας με τη στήριξη και των Οικολόγων Πρασίνων έδωσε το τελευταία χρόνια έναν δύσκολο αγώνα κατά της εγκατάστασης νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δεν εναντιώθηκε γενικά και αόριστα εναντίον του λιγνίτη. Δέχθηκε ότι θα παραμείνει βασικό καύσιμο για αρκετά χρόνια ακόμη, αλλά με μια σαφή μείωση σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική (Βρετανία, Γερμανία, κλπ), αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Δεν αρνηθήκαμε ότι μπορεί να γίνουν νέες λιγνιτικές μονάδες σε αντικατάσταση των παλιών, αλλά μόνον εφόσον τα εγκαθιστώμενα νέα λιγνιτικά MW θα ήταν λιγότερα από εκείνα που θα αποσύρονται (και όταν λέμε αποσύρονται να το εννοούμε). Πρότεινε δηλαδή η Οικολογική Κίνηση μια προγραμματισμένη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος, η οποία θα πρέπει φυσικά να συνοδευτεί με γενναία ανταλλάγματα, κίνητρα και επενδύσεις στις περιοχές που πλήττονται από τη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής (Ν. Κοζάνης, Αρκαδίας, κλπ). Κατέθεσε φυσικά και τις προτάσεις της για τις ήπιες μορφές ενέργειας, την εξοικονόμηση, την πολιτική αποκέντρωση ισχύος. Έκανε όλον αυτό τον αγώνα της χωρίς να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Κέρδισε και πάλι ο λαϊκισμός και ο αγοραίος πολιτικαντισμος.

Ο τοπικισμός υποδαυλίζει το φανατισμό και υπονομεύει το διάλογο
Στο όνομα ενός αντιδραστικού πλέον τοπικισμού επικράτησαν συνθήματα τα οποία προβάλλονται περίπου ως … επαναστατικά, ενώ είναι χρεοκοπημένα από κάθε άποψη, ορθολογική, επιστημονική, πολιτική και ηθική :
Ø «Να μην μετατοπιστεί η ενεργειακή καρδιά της χώρας προς το Νότο» ζητά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ο «Σπάρτακος», δηλαδή να συνεχιστεί η «ενεργειακή υπερσυγκέντρωση με βαριές μονάδες», γεγονός που συνεπάγεται τεράστιες απώλειες μεταφοράς, υψηλό κόστος δικτύων, και μειωμένη ευστάθεια του συστήματος.
Ø «Να μην απαξιωθεί ο λιγνίτης» ζητούν εν χορώ όλοι οι φορείς, δηλαδή να κλείσουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι τα στερεά καύσιμα ανήκουν στους βασικούς υπαίτιους του φαινομένου του θερμοκηπίου, των κλιματικών αλλαγών των καυσώνων, των πλημμυρών των πυρκαγιών, που τόσο μας κοστίζουν σε απώλειες δασών, οικοσυστημάτων, ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Δεν μας ενδιαφέρει αν την επόμενη δεκαετία δημιουργηθούν 200.000.000 περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εγκατάλειψη η οποία θα φέρει και τη δική μας σφραγίδα ευθύνης και συνενοχής ; (Που είναι η διεθνιστική και ουμανιστική αλληλεγγύη της Αριστεράς ; Προφανώς συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του τοπικισμού).
Ø «Να μην μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή», «να επεκταθούν τα ορυχεία σε Ποντοκώμη κλπ» απαιτεί το Συντονιστικό της Νομαρχίας και οι πληττόμενοι, τουτέστιν να φτιάξουμε κι άλλα πληττόμενα χωριά, γιατί πρέπει να φάμε όλα τα αποθέματα – μαζί και τα ενδιάμεσα υπόγεια νερά- εμείς και μόνο εμείς, η γενιά της αρπαγής, δηλαδή να εξαντλήσουμε σε 100 χρόνια ένα φυσικό πόρο που η μάνα γη χρειάστηκε 2.000.000 χρόνια να τον σχηματίσει !

Επιτέλους σε ποιο ύψος αντιδραστικότητας έχουμε φτάσει ! Είναι δυνατόν να ζητάμε να μην αλλάξει ριζικά η ενεργειακή πολιτική της χώρας επειδή έτσι τη βρήκαμε, επειδή έχουμε μάθει να κινούμαστε μόνο στον αστερισμό της ΔΕΗ, επειδή δεν μας αρέσουν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά και ενεργειακά κριτήρια του 21ου αιώνα, και μένουμε προσκολλημένοι σε εκείνα του 1950 ;

Διαφορετικές απόψεις θα μπορούσε να πει κανείς, οι οποίες είναι θεμιτές και επιθυμητές στα πλαίσια του διαλόγου.
Όμως δυστυχώς ο διάλογος έχει πλέον δαιμονοποιηθεί και άρχισε το κυνήγι των μαγισσών. Όποιος εναντιώνεται στις νέες λιγνιτικές μονάδες, αν δεν είναι… προδότης του τόπου, είναι τουλάχιστον … πράκτορας ξένων συμφερόντων ή του Κοπελούζου και του Μυτιληναίου. (Η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης υποστήριξε ότι όσοι αμφισβητούν την αξία του λιγνίτη υπακούν στις εντολές «της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου», βάζοντας στο τσουβάλι τους πάντες και την Οικολογική Κίνηση. Πέραν της γελοιότητας του επιχειρήματος, της φτηνής πρακτορολογίας που εφάρμοσε επί σειρά ετών το ΚΚΕ, κηλιδώνοντας ως πράκτορες πολλούς από τους καλύτερους αγωνιστές του, η όλη τακτική είναι και επικίνδυνη. Είναι η ίδια που υιοθετήθηκε τις πρώτες ώρες μετά το Τσέρνομπιλ, όταν όσοι κατήγγειλαν την εγκληματική συγκάλυψη του ατυχήματος από το Σοβιετικό μπλοκ χαρακτηρίζονταν ως πράκτορες της Δύσης. Αν εφαρμόζαμε τα δικά μας «αντίποινα» σε μια τέτοια άδικη κατηγορία, θα έπρεπε να τους κατηγορήσουμε με τη σειρά μας ως «πράκτορες» των μεγάλων οίκων, που έχουν ως αντικείμενο την κατασκευή μεγάλων λιγνιτικών μονάδων (οι οποίες μάλιστα δεν πωλούνται εύκολα τα τελευταία χρόνια). Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν ασπαζόμαστε τέτοια αρρωστημένα σενάρια, ούτε υιοθετούμε την αντιπαράθεση αυτού του είδους, η οποία είναι ολισθηρή και αδιέξοδη).

Ίσως κάποιοι πάλι να μας πουν η Οικολογική Κίνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη : Ότι δηλαδή δεν είχαμε ελπίδες να περάσει η δική μας πρόταση, αφού όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι φορείς ήταν αντίθετοι.
Απαντούμε ότι η εκτίμηση μας ήταν πως στο συγκεκριμένο ζήτημα μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την ηγεσία των τοπικών φορέων. Αυτό έδειξε και μια πρόχειρη ηλεκτρονική δημοσκόπηση. Για το λόγο αυτό λοιπόν ζητήσαμε ένα ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, δηλαδή επικαλεστήκαμε έναν δημοκρατικό θεσμό, που εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες . Δυστυχώς ούτε κι αυτό έγινε.

Επόμενο βήμα μας είναι να καταφύγουμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα πάγια και διαχρονικά ελλείμματα, που εμφανίζει η χώρα μας στην περιβαλλοντική πολιτική και στη λειτουργία της δημοκρατίας, μας υποχρεώνουν να προβούμε και πάλι σε μια τέτοια κίνηση.
Ο τοπικός διάλογος τελείωσε.
Μέσω του κόμματος των Ευρωπαίων Πρασίνων θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να μπλοκάρουμε την απόφαση για τη νέα λιγνιτική μονάδα, επικαλούμενοι την αθέτηση των δεσμεύσεων μας έναντι του Κιότο, των υποχρεώσεων μας για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20 % , κλπ, κλπ

Θα επαναλάβουμε δηλαδή ότι κάναμε και με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από παρέμβαση των Πρασίνων, αποφάσισε να θέσει τη χώρα υπό «δασική επιτήρηση».
Τώρα θα ζητήσουμε να μας θέσουν υπό «Ενεργειακή Επιτήρηση» . Κι έπεται συνέχεια ……


Κοζάνη, 16-10-2007
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

________________________________________________
_________________________________________
________________________________