Τα «δίδυμα» του Πραμόριτσα

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τσοτύλι, κοντά στους οικισμούς Ροδοχωρίου και Κριμηνίου, δύο πεντάτοξα πέτρινα γεφύρια γεφυρώνουν τον ποταμό Πραμόριτσα. Το πρώτο κτίστηκε το 1802 με έξοδα του κ. Παπαστέργιου, ιερέα του Κριμηνίου. Συνέδεε το Κριμήνι και το Ροδοχώρι με το Τσοτύλι, κάτι που εξακολουθεί να κάνει και σήμερα, αφού διέρχεται από πάνω του η επαρχιακή οδός. Η χρονολογία κτίσης του αναγράφονταν σε πέτρα, που βρισκόταν εντοιχισμένη στο κέντρο της μεγάλης καμάρας. Το δεύτερο χτίστηκε πριν το 1890, στη θέση Παλαιομονάστηρο, κοντά στο Ροδοχώρι, με τη χορηγία του Δημητρίου Τσιούκαρη, ενός Ροδοχωρίτη πρωτομάστορα μετανάστη στην Κωνσταντινούπολη.

Εικόνα 1. Το γεφύρι του Κριμηνίου το Νοέμβριο του 2007





Αν και έχουν διαφορά «γέννησης» 80 ετών, τα γεφύρια είναι όμοια μεταξύ τους και δεν μοιάζουν με κανένα άλλο γεφύρι. Χτίστηκαν με την ίδια αρχιτεκτονική. Είχαν μήκος 40 – 45 m και αποτελούνταν από πέντε διαδοχικά σε μέγεθος τόξα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα στηθαία τους αντικαταστήθηκαν προπολεμικά με μεταλλικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να διαπλατυνθούν και να διέρχονται και οχήματα. Αν και αυτή η παρέμβαση μείωσε την αισθητική τους, ωστόσο είχε σαν αποτέλεσμα τα γεφύρια να παραμείνουν ενεργά ακόμα και σήμερα, σε αντίθεση με τα περισσότερα πετρογέφυρα της περιοχής, τα οποία πέρασαν σε αχρηστία.
Ένα άλλο αλλόκοτο που συνδέει τις παράλληλες ζωές τους είναι ότι μεταπολεμικά καταστράφηκε το μεγάλο τόξο τους και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το γεφύρι του Κριμηνίου ανατινάχτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1947, ενώ το τόξο στο γεφύρι του Τσιούκαρη κατέρρευσε από διάβρωση το 1955.






Εικόνα 2. Το γεφύρι του Τσιούκαρη το Νοέμβριο του 2007



Ίδια λοιπόν μορφή και λειτουργία στη γέννηση, ίδια μορφή και λειτουργία προπολεμικά, ίδια και μεταπολεμικά. Σαν δυο δίδυμα αδέρφια…..



Εικόνα 3. Το γεφύρι του Κριμηνίου μετά την ανατίναξή του το 1947 (Φώτο: περιοδικό "Βοϊακή Ζωή")

Παρόλο που τα γεφύρια δεν έχουν επισκευαστεί μετά την αντικατάσταση των τόξων τους, το γεφύρι του Τσιούκαρη προβλέπεται να αποκατασταθεί με παράλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να είναι πιο επισκέψιμο. Ο Δήμος Τσοτυλίου το έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Πίνδος».
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης σηματοδότησε το περασμένο θέρος την πεζοπορική διαδρομή από την πλατεία του Ροδοχωρίου έως το γεφύρι. Πρόκειται ουσιαστικά για δασικό δρόμο, προσβάσιμο με αυτοκίνητο 4×4.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τα γεφύρια είναι η Άνοιξη. Οι ευωδιές. τα χρώματα της Βοιακής φύσης και οι ανθισμένοι κήποι των οικισμών πραγματικά θα σας καταπλήξουν.

Εικόνα 4. Πλατεία στο Ροδοχώρι το θέρος του 2007


Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
http://www.ecokinisi.blogspot.com/

6 Μαρτίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________