Ευτυχώς υπάρχει και το ΤΕΙ και μαθαίνουμε πόση τέφρα αναπνέουμε !

Προχθές το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής (ΕΑΡ – ΠΕΦΥ), όπου προΐσταται ο καθηγητής κ. Τριανταφύλλου, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10) που αναφέρονται στο έτος 2007.
Ο σχετικός πίνακας είναι αποκαλυπτικός :


Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30 ισχύουν τα όρια:

  • Για τη μέση ημερήσια συγκέντρωση ΑΣ10 η τιμή 50 μg/m3. Η τιμή αυτή δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 φορές το χρόνο.
  • Για τη μέση ετήσια συγκέντρωση η τιμή 40 μg/m3
    Οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκεντρώσεων που αντιστοιχούν στις ημέρες των υπερβάσεων κυμάνθηκαν από 51 – 188 μg/m3.

Κοντολογίς, για να περιγράψουμε τελείως απλά και σχηματικά το πρόβλημα, δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα είμαστε πάνω από τα όρια !

Αυτά συμβαίνουν στην Πλατεία Αριστοτέλους στην Κοζάνη. Μόνο εκεί έχει σταθμό μέτρησης το ΤΕΙ.
Στον υπόλοιπο νομό τι γίνεται ;
Τι συμβαίνει στα πληττόμενα χωριά, στον Άγιο Δημήτριο, τον Κλείτο, την Ακρινή, τη Μαυροπηγή, τον Κόμμανο, την Ποντοκώμη, κλπ ;
Τι γίνεται στην Πτολεμαΐδα ; [Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας –ως … εμπειροτέχνης μετεωρολόγος- μας λέει ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, ειδικά των Αθηνών, επειδή οι άνεμοι κατά 70 % είναι βόρειοι και διασκορπίζουν το νέφος της Πτολεμαΐδας» . Επειδή τέτοιες εκτιμήσεις δεν τολμούν να κάνουν ούτε οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι, μιας και η ρύπανση είναι πολύ πιο σύνθετο μετεωρολογικό φαινόμενο (αναστροφές –τοπικοί άνεμοι –ανάγλυφο), δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν κι εκεί οι σταθμοί μέτρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ για να δούμε τι αναπνέει κι η Πτολεμαΐδα ; Ας ζητήσει ο κ. Τσιούμαρης να εγκατασταθούν επιτέλους σύγχρονοι σταθμοί μέτρησης στην Πτολεμαΐδα για να δούμε ποιος έχει δίκαιο] .

Τόσα λεφτά έχουν φαγωθεί για πλήρεις και αυτόματους σταθμούς , για δίκτυα , για on line συστήματα, κλπ, και όμως η ενημέρωση των πολιτών (άμεση , τακτική, τεκμηριωμένη, και γεωγραφικά αποτυπωμένη) αποτελεί … όνειρο θερινής νυκτός.

Ακόμη κι αυτή η ανακοίνωση του ΤΕΙ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ενημέρωση από το κράτος , αλλά ως «παροχή» ενός Εκπαιδευτικού - Ερευνητικού Ιδρύματος στους πολίτες . Διότι, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση , τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν με αφορμή «το σχετικό ενδιαφέρον, που εκφράστηκε δημόσια, από κοινωνικούς φορείς της περιοχής» , εννοώντας προφανώς την αίτηση που κατέθεσαν και δημοσιοποίησαν η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και άλλες 5 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας από τη Νομαρχία Κοζάνης τις υπερβάσεις εκπομπών του 2007.
Ως πότε θα διαμαρτυρόμαστε ή θα καταθέτουμε αιτήσεις για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών, δηλαδή να ενημερώνονται δημόσια και τακτικά για την ποιότητα του περιβάλλοντος με βάση τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία ;

Όσον αφορά τέλος στην ουσία της υπόθεσης, διαπιστώνουμε ότι παρά τις βελτιώσεις, τις αντικαταστάσεις φίλτρων, και τις νέες τεχνολογίες, (οι οποίες επιστρατεύονται κάθε τόσο ως επιχειρήματα από τη Διοίκηση και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και γενικά τους υπερασπιστές των νέων λιγνιτικών μονάδων ), το νέφος επιμένει να επισκέπτεται και να παραμένει στο Νομό Κοζάνης 130 μέρες το χρόνο !

Κοζάνη 10-4-2008
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

(Σημ. Τα στοιχεία, που μας έδωσε σήμερα η Νομαρχία, για τις υπερβάσεις των εκπομπών τέφρας της ΔΕΗ και την τύχη των προστίμων που επιβλήθηκαν «πρωτοδίκως», θα τα σχολιάσουμε σε επόμενο δημοσίευμα μας)


________________________________________________
_________________________________________
________________________________