ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΑΡΚΟΥΔΑ, ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

Δελτιο Τύπου, Καλλιστώ

Την Τρίτη 21/08/07, αργά το βράδυ, ο επικεφαλής επιβλέπων μηχανικός της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. στην περιοχή Κοζάνης ενημέρωσε περιβαλλοντικές οργανώσεις («Οικολογική Κίνηση Κοζάνης», «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ») ότι στο ύψος του κόμβου του Πολυμύλου, μια αρκούδα είχε περάσει την ειδική περίφραξη και είχε μπει στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου, όπου χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έσπευσαν στο σημείο της περίφραξης της Εγνατίας Οδού που είχε εγκλωβιστεί η αρκούδα, στην προσπάθεια της να ξεφύγει. Με τη συνεργασία του προσωπικού της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η κτηνίατρος της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» κατάφερε να ναρκώσει την αρκούδα, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Μια πρώτη μακροσκοπική εξέταση έδειξε ότι το ζώο, που ήταν νεαρό αρσενικό, έχει ένα κάταγμα στο πόδι της, όχι πολύ σοβαρό. Η γνώμη της κτηνιάτρου, όμως, ήταν να μείνει η αρκούδα υπό παρακολούθηση για 2-3 ημέρες, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εσωτερικής αιμορραγίας. Έτσι, το ζώο, σε κατάσταση νάρκωσης και μέσα σε ειδικό κλουβί, μεταφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Κτηνιατρικό Σταθμό του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», στον Αετό Φλώρινας. Η αρκούδα θα φιλοξενηθεί εκεί για το ενδεδειγμένο διάστημα και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.
Το περιστατικό είναι ανησυχητικό, εφόσον αποδεικνύονται δύο πράγματα:

1. Όταν δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, μεγάλοι οδικοί άξονες, περιλαμβανόμενης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, αποτελούν ένα δυνητικά θανατηφόρο τεχνητό εμπόδιο, που απειλεί τον πληθυσμό αρκούδας στις περιοχές απ’ όπου διέρχονται.

2. Οι προδιαγραφές "στεγανότητας" της ειδικής περίφραξης εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου, στο σημείο που σημειώθηκε το περιστατικό, είναι ανεπαρκείς για την ασφάλεια τόσο των μεγάλων θηλαστικών, όσο και των οδηγών των διερχόμενων οχημάτων.

Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», με ειδική τεχνική αναφορά, έχουν υποδείξει προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές για μια "στεγανή" περίφραξη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διέλευση αρκούδων στο υπό κατασκευή τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά». Η σχολαστική εφαρμογή των προδιαγραφών αυτών είναι απαραίτητη για την ασφάλεια τόσο των διερχόμενων πολιτών, όσο και της άγριας πανίδας στην περιοχή.
______________________________________________________________

Για περισσότερες πληροφορίες: Κ. Γώδης 6944-958743 & Γ. Μερτζάνης 6999-230693
Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


________________________________________________
_________________________________________
________________________________